Azerbeidzjan - 06 juli 2012

Azerbeidzjan dreigt baptisten te vervolgen voor evangelisatie

Azerbeidzjan – Azerbeidzjan dreigt zes baptisten strafrechtelijk te vervolgen omdat ze hun christelijk geloof met anderen deelden en christelijke materialen verspreidden. De politie heeft christelijke boeken en een auto van de baptisten in beslag genomen.

In de noordelijke regio Khachmaz werden in juni drie baptisten opgepakt terwijl ze op straat na een gesprek met een groep mensen christelijke folders uitdeelden. “Het waren er hoogstens vijf”, zeggen bekenden van het drietal. Een jongen vroeg de baptisten wat ze aan het weggeven waren, zag wat het was en waarschuwde daarop de politie.

Azerbeidzjan kent strenge regels op het gebied van godsdienstuitoefening. Alle godsdienstige activiteiten die worden gedaan zonder toestemming van de staat, zijn illegaal. Religieuze boeken worden aan strenge censuur onderworpen en mogen alleen worden verspreid via door de staat aangewezen winkels.

De drie werden afzonderlijk van elkaar ondervraagd. Ze weigerden een officiële verklaring af te leggen en te ondertekenen. Daarop werd gedreigd hen strafrechtelijk te vervolgen vanwege ‘de productie, verkoop en verspreiding van godsdienstige lectuur en andere informatie van godsdienstige aard met als doel het importeren, verkopen en distribueren zonder toestemming’. De paspoorten van de drie zijn in beslaggenomen. “Zodat ze niet naar Rusland kunnen vluchten”, aldus de politie. De drie baptisten zijn weer op vrije voeten en wachten een eventuele rechtszaak thuis af. Als er een zaak komt, zouden ze een boete van meer dan 7.000 euro kunnen krijgen.

Een maand eerder waren in de stad Kusar, eveneens in het noorden van Azerbeidzjan, ook al drie baptisten opgepakt. Ze werden betrapt met christelijke materialen, die ze wilden verspreiden aan geïnteresseerden in een dorp. “De drie worden beschuldigd van deelname aan een ongeregistreerde kerk, wiens activiteiten om die reden illegaal zijn. Zij hebben dus niet het recht materialen te verspreiden”, melden gemeenteleden van de drie. “Ze zijn bedreigd met een enorme boete en gevangenschap van een jaar of langer.”

Gerelateerde nieuwsberichten