Oezbekistan - 06 juli 2012

Drie jaar cel dreigt voor Oezbeekse christen

Oezbekistan – Een christen uit Oezbekistan hangt drie jaar celstraf boven het hoofd vanwege ‘het geven van illegaal godsdienstonderwijs’. Yelena Kim hield kerkdiensten in haar woning en had daarvoor vorig jaar al een boete gekregen. Eind juni werd opnieuw huiszoeking gedaan in de woning van Kim, terwijl daar een samenkomst aan de gang was.

In het huiszoekingsbevel stond dat Kim een jaar eerder ook al was veroordeeld en dat er nu een inval werd gedaan ‘omdat ze is doorgegaan met het geven van godsdienstonderwijs zonder daarvoor de juiste opleiding te hebben en zonder toestemming van het centraal orgaan voor godsdienstzaken’.

Sinds eind april viel de politie meerdere keren Kims woning binnen. Bij de eerste inval was Kim niet eens thuis, maar toch werd een aanklacht tegen haar opgesteld. Begin juni kreeg ze te horen dat er een strafzaak tegen haar werd geopend en dat ze tot drie jaar celstraf kan krijgen voor haar ‘misdaad’.

In juni werden nog twee invallen gedaan. De politie nam gedrukte materialen in beslag, cd’s cassettes, bijbels en liedboeken en een kopieerapparaat. De christenen die op dat moment in de woning waren, gingen naar buiten om te bidden en te zingen. De agenten dreigden hen allemaal aan te klagen en filmden hen.

Wanneer de zaak tegen Yelena Kim door de rechtbank wordt behandeld, is nog niet bekend.

Gerelateerde nieuwsberichten