Vietnam - 09 augustus 2012

Vietnamese pastor mishandeld

Vietnam – Een pastor uit Vietnam heeft een aantal weken in het ziekenhuis gelegen nadat hij mishandeld was door een groep criminelen. Na een bezoek aan een nieuwe groep gelovigen wachtten de aanvallers hem op en takelden hem toe met een loden pijp. De 24-jarige pastor Vinh, die om veiligheidsredenen een schuilnaam gebruikt,  brak hierdoor zijn kaak op vier plekken.

De aanvallers dwongen Vinh voor hen te knielen, in de Vietnamese cultuur een teken dat je je onderwerpt aan het gezag van een autoriteit. Vinh weigerde, omdat het voor hem een teken zou zijn dat hij zich onderwerpt aan de regels van de criminelen en lokale autoriteiten, die het stichten van nieuwe kerken verbieden. Autoriteiten in stammendorpen, zoals het dorp waar VInh woont, huren soms criminelen in om pastors aan te vallen en te ontmoedigen door te gaan met hun activiteiten. Vinh begeleidt nieuwe groepen gelovigen en dat is de autoriteiten een doorn in het oog.

Toen Vinh weigerde op zijn knieën te gaan, sloegen de aanvallers hem met een loden pijp. Ondanks de slagen bleef de stevig gebouwde Vinh staan. Dit maakte zijn belagers zo boos dat ze hem met de loden pijp tweemaal op zijn kaak sloegen. Pas toen Vinh plat de straat viel, sloegen zijn belagers op de vlucht.

Vinh werd naar het ziekenhuis gebracht, waar werd geconstateerd dat zijn kaak op vier plekken was gebroken. Wekenlang kon hij alleen voedsel binnenkrijgen via een rietje.

Gerelateerde nieuwsberichten