Oezbekistan - 12 september 2012

Kazachstan arresteert Oezbeekse pastor

Kazachstan – Oezbekistan heeft om de uitlevering gevraagd van de 32-jarige Oezbeekse pastor Makset Djabbarbergenov. Djabbarbergenov werd in Kazachstan gearresteerd. Daar vluchtte hij  in 2007 naartoe, omdat hij in zijn thuisland werd gezocht voor het maken en verspreiden van religieuze boeken. Als Djabbarbergenov wordt uitgeleverd, hangt hem een gevangenisstraf van meerdere jaren boven het hoofd.

De Oezbeekse autoriteiten wisten de verblijfplaats van Djabbarbergenov te achterhalen door zijn schoonzus twee weken vast te zetten en te verhoren. Uiteindelijk vonden ze een telefoonnummer van de vrouw van Djabbarbergenov, die vervolgens ook werd gearresteerd en verhoord. Informatie uit dat verhoor was genoeg om Djabbarbergenovs verblijfplaats te achterhalen. Hij werd opgepakt en gevangen gezet.

Kazachstan heeft het verdrag van de Verenigde Naties ondertekend om vluchtelingen tegen uitlevering te beschermen, maar in de praktijk levert dat weinig op. Vlak voor de ondertekening van het verdrag werd de procedure van de erkenning van vluchtelingen veranderd. Kazachstan hanteert hiervoor niet de regels van UNHCR, maar heeft een eigen comité in het leven geroepen. Djabbarbergenov en zijn gezin kregen in 2009 de officiële vluchtelingenstatus van UNHCR, maar het landelijke comité in Kazachstan erkent die status niet.

De rechter gaf het comité gelijk. Daardoor kan Djabbarbergenov op korte termijn worden uitgeleverd. Djabbarbergenov tekende hoger beroep aan, maar ook dat werd afgewezen. De zaak ligt nu bij het hooggerechtshof. Het is nog niet bekend wanneer de zaak wordt behandeld. Kazachstan heeft eerder vluchtelingen uit Oezbekistan teruggestuurd na verzoek om uitlevering. Op 9 juni werden 28 mannen teruggestuurd die werden gezocht door de Oezbeekse autoriteiten. Ook zij werden verdacht van activiteiten tegen de staat en godsdienstgerelateerde zaken.

Djabbarbergenov leidde een pinkstergemeente in zijn woonplaats Nukus, de hoofdstad van de Oezbeekse autonome regio Karakalpakstan. Hij werd al eens beboet voor het bezit van christelijke boeken en ook bij een politie-inval werden christelijke boeken in beslag genomen. In 2007 viel een antiterreureenheid van de politie zijn huis binnen en beschuldigde hem van het houden van een ‘illegale bijeenkomst’. De politie nam Djabbarbergenov mee, maar toen hij een paar uur later werd vrijgelaten, sloeg hij direct met zijn vrouw op de vlucht en kwam in Kazachstan terecht.

Gerelateerde nieuwsberichten