Oezbekistan - 13 september 2012

Boete Oezbeek omgezet in waarschuwing

Oezbekistan – Een boete van twintig maandsalarissen voor een christen in Oezbekistan is omgezet in een waarschuwing na inmenging van een aartsbisschop van de Russisch Orthodoxe Kerk. Valentina Pleshakova (53) en haar gehandicapte dochter Natalya (26) werden veroordeeld vanwege illegale productie, opslag of import van religieuze boeken en verzet tegen orders van de politie.

De politie deed begin augustus een inval in de woning van Pleshakova en haar dochter. De dochter, die vanaf haar jeugd lichamelijk gehandicapt is en loopt met behulp van krukken, vroeg wat de mannen kwamen doen. Eén van de mannen gaf haar een duw, waarna ze haar meenamen naar de keuken.

Vervolgens werd het hele huis van de Pleshakova’s op de kop gezet. Christelijke iconen, bijbels, gebedenboeken en andere spullen werden op een stapel gelegd en meegenomen. Daarna werden de twee vrouwen meegenomen naar het politiebureau. Daar werd Natalya onder druk gezet om moslim te worden. Midden in de nacht werden de vrouwen weer vrijgelaten. Ze hadden een verklaring moeten ondertekenen waarin stond dat er 125 boeken in hun huis waren gevonden, waarvan de titels bekend zijn bij de politie.

Een dag later moesten ze voor de rechtbank verschijnen en kregen ze de boete opgelegd. De twee vrouwen gingen tegen de uitspraak in beroep. Ook aartsbisschop Vikenty van de Russisch Orthodoxe Kerk nam het voor de twee vrouwen op. Zestien dagen later draaide de rechtbank de uitspraak over de boete terug en besloot het te houden bij een waarschuwing. Wel benadrukte de rechtbank dat overeind blijft dat de twee vrouwen de godsdienstwet in Oezbekistan hebben overtreden.

Gerelateerde nieuwsberichten