Oezbekistan - 21 september 2012

Huizen Oezbeekse christenen leeggehaald

Oezbekistan – Deurwaarders in Oezbekistan hebben bij twee christelijke gezinnen invallen gedaan vanwege openstaande boetes. Artur en Irina Alpayev en Nikolai en Larissa Serin hadden een boete van 50 maal het minimumloon gekregen vanwege ‘illegaal bijbelbezit’. De vier baptisten willen uit principe de boete niet betalen.

Het viertal maakt deel uit van een baptistengemeente die niet geregistreerd staat bij de Oezbeekse overheid. De kerk weigert zich te laten registreren, omdat de leiders bang zijn dat de staat zich dan te veel met hen gaat bemoeien. Volgens de Oezbeekse wet zijn alle niet bij de overheid geregistreerde godsdienstige activiteiten verboden.

In april deed de politie onder het mom van ‘controle van identiteitsdocumenten’ een inval bij het gezin Alpayev. Op dat moment waren Nikolai Serin en zijn vrouw Larissa op bezoek. De politieagenten keken uiteindelijk verder dan de identiteitsdocumenten en vonden bijbels, een kinderbijbel en een liedbundel. Nog dezelfde dag ging de politie ook in het huis van het gezin Serin kijken en trof daar eveneens christelijke boeken aan.

Een maand na de invallen moesten de vier baptisten voor de rechter komen. Beide stellen kregen een boete opgelegd van vijftig maal het minimumloon. De echtparen gingen in beroep tegen de uitspraak, maar nog voordat die zaak werd behandeld, stonden deurwaarders op de stoep om spullen in beslag te nemen.

Tijdens de bezoeken van de deurwaarders bij beide gezinnen werden een wasmachine, koelkast, eettafel en andere meubelstukken meegenomen. Uiteindelijk werd het beroep afgewezen en ook andere pogingen om de straf van tafel te krijgen, waren niet succesvol. Artur Alpayev vertelde de Noorse nieuwsdienst Forum18 dat de ‘enorme’ boete te hoog is voor het gezin om te betalen. Het gebeurt vaker in Oezbekistan dat beroepingszaken die over de godsdienstwetten in het land gaan worden afgewezen.

Gerelateerde nieuwsberichten