Oezbekistan - 25 september 2012

Politie valt kerk binnen tijdens samenkomst

Oezbekistan – De politie is in de Oezbeekse stad Istiklol een samenkomst van de protestantse Grace-kerk binnengevallen. Reden voor de inval was dat voorganger Sergei Rychagov zich volgens de politie schuldig had gemaakt aan het ‘organiseren van religieuze samenkomsten buiten de kerk’. Tijdens de inval werden meer dan zeventig boeken, cassettebandjes en cd’s in beslag genomen.

De inval vond plaats in Istiklol, een dorp niet ver van de stad Dostabod waar de de Grace-kerk officieel geregistreerd staat. Kerklid Dimitry Kim woonde in Istiklol, maar emigreerde naar Rusland. Bij zijn vertrek had Kim zijn huis aan de voorganger geschonken. Sindsdien kwamen leden van de Grace-kerk ook samen in het huis in Istiklol.

Volgens plaatsvervangend hoofd van de politie Bakhrom Kuzibayev overtrad voorganger Rychagov daarmee de godsdienstwet. “Hij maakte zich schuldig aan het organiseren van samenkomsten buiten het gebied waar de kerk officieel geregistreerd staat”, zei hij tegen de Noorse nieuwsdienst Forum18.

Volgens bronnen zou voorganger Rychagov al een boete hebben gekregen. Kuzibayev sprak dat tegen. Hij zij dat er wel een bestuursrechtelijke zaak tegen hem is geopend. Op de vraag wat er met de in beslag genomen boeken gaat gebeuren, antwoordde Kuzibayev dat die na onderzoek van de commissie Religieuze Zaken terug worden gegeven aan de Grace-kerk. Het is niet bekend of dat inmiddels is gebeurd.

Gerelateerde nieuwsberichten