Oezbekistan - 01 oktober 2012

Politie doet inval bij 74-jarige christen

Oezbekistan – Bij een politie-inval bij een 74-jarige gehandicapte vrouw in Oezbekistan zijn bijbels, christelijke boeken, folders, dvd’s en cassettes gevonden en in beslag genomen. Ook bij een buurvrouw in hetzelfde appartementenblok werd een inval gedaan. Deze vrouw werd meegenomen naar het politiebureau om tegen Nina Chashina te getuigen.

Politieagenten voerden Chashina’s buurvrouw, van wie alleen de voornaam Gulya bekend is, geboeid af en sleurden haar volgens een bron in de politieauto. Daarbij werd Gulya ook geslagen. Chashina werd eveneens naar het politiebureau gebracht voor verhoor.

Gulya kreeg op het bureau een epileptische aanval en raakte buiten bewustzijn. Er werd eerste hulp verleend, maar toen artsen Gulya mee wilden nemen naar het ziekenhuis voor verdere behandeling, stond de politie dat niet toe. Gulya werd gedwongen een verklaring af te leggen, waarin haar werd opgelegd te schrijven dat Chashina de christelijke materialen verspreidde die in haar huis opgeslagen lagen. Daarna mocht het tweetal gaan.

Chashina is volgens de bron van de Noorse nieuwsdienst Forum18 bezig een zaak op te zetten vanwege ‘onwettelijk handelen van de politie’. Het is niet bekend of Chashina verder vervolgd wordt voor het in bezit hebben van de bijbels en christelijke boeken.

Nina Chashina en haar buurvrouw Gulya zijn de zoveelste slachtoffers in de strijd van Oezbekistan tegen ‘religieus extremisme’. President Islam Karimov is uiterst kritisch op alles wat met religie te maken heeft uit angst voor terrorisme. Ook moslims, Jehova’s getuigen en Bahá’i worden streng in de gaten gehouden. Christenen mogen maar één bijbel in bezit hebben, in het Russisch.

Kerkelijke gemeentes moeten geregistreerd staan bij de overheid om samenkomsten te mogen houden, maar vaak is het krijgen van die vergunning een onmogelijk lang en bureaucratisch proces. Daarom komen veel gemeentes illegaal samen in de ogen van de overheid. De afgelopen tijd zijn er voortdurend invallen bij christenen thuis of tijdens samenkomsten en kregen christenen hoge boetes opgelegd.

Gerelateerde nieuwsberichten