Turkmenistan - 09 oktober 2012

Boetes voor elf Turkmeense christenen

Turkmenistan – De rechtbank in de Turkmeense stad Dashoguz heeft elf christenen van de Path of Faith-kerk een boete opgelegd. Volgens de rechter maken de christenen deel uit van een ‘ongeregistreerde religieuze groepering’ en overtraden ze daarmee de wet voor religieuze organisaties. In de elf vonnissen staat dat er geen beroep mogelijk is tegen de uitspraak.

Twee weken eerder deed de politie een inval bij de Path of Faith-kerk. Voorganger Begjan Shirmedov en bijna alle aanwezige gemeenteleden werden meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Ook werden er christelijke boeken en cd’s in beslag genomen. Na verhoor mochten de kerkgangers naar huis om daar de rechtszaak af te wachten.

De elf christenen werden drie keer door een rechter verhoord over de reden van hun betrokkenheid bij de ‘illegale religieuze groepering’. “Ze wilden weten waarom ze geloofden, waarom ze de islam hadden verlaten, waar ze de christelijke boeken vandaan haalden en waarom ze betrokken waren bij een kerk die niet geregistreerd stond”, liet een kerkganger weten aan de Noorse nieuwsdienst Forum18.

De Path of Faith-kerk probeert al sinds 2004 een vergunning te krijgen om officieel te mogen samenkomen. Alleen godsdienstige groeperingen die bij de overheid staat geregistreerd mogen in Turkmenistan openlijk samenkomen. Tot nu toe werden verzoeken van de Path of Faith-kerk alleen maar afgewezen, zonder duidelijke reden. Kerkgangers legden dat tijdens de rechtszitting meerdere keren uit, maar de rechter ging daar niet op in. De christenen moeten elk een boete van omgerekend 200 euro betalen.

Een Open Doors-medewerker sprak vorig jaar met pastor Begjan Shirmedov. Toen zei hij nog dat er wel moeilijkheden waren voor zijn gemeente, maar dat er geen sprake was van zware vervolging. Inmiddels zijn er wel regelmatig voor de christenen daar.

Gerelateerde nieuwsberichten