Azerbeidzjan - 14 november 2012

Politie doet invallen bij christenen Azerbeidzjan

Azerbeidzjan – Politieagenten hebben huiszoekingen gedaan bij twee baptisten in de Azerbeidzjaanse stad Aliabad. In beide gevallen werden christelijke boeken in beslaggenomen.

Een groep van tien agenten deed een inval in het huis van Zaur Balaev toen hij niet thuis was. Hij was met zijn vrouw Nunuka in Moskou, waar zij wordt behandeld voor kanker. Wel waren er acht leden van zijn gemeente aanwezig.

De agenten toonden een huiszoekingsbevel, waarna ze foto’s begonnen te nemen en zeventien christelijke boeken in beslagnamen. Tussen de boeken zaten een aantal nieuwe-testamenten en handgeschreven notities.

“Ze vertelden ons dat het illegaal is om samen te komen zonder vergunning”, zegt Ramiz Osman, één van de aanwezige christenen. Ook kregen de gelovigen te horen dat de boeken voor onderzoek naar een commissie in de hoofdstad Baku worden gestuurd. Als er niets mis is met de boeken, krijgen ze ze gewoon terug, luidt het commentaar van de agenten.

Dat kreeg ook Hamid Shabanov te horen. Op hetzelfde moment als de huiszoeking bij Balaev deden agenten ook een inval bij hem. Er werd beslag gelegd op nieuwe-testamenten in verschillende talen en Shabanov moest mee naar het politiebureau waar hij en zijn vrouw verschillende verklaringen moesten schrijven en ondertekenen.

Balaev en Shabanov zaten allebei al eens in de cel om hun geloof. In Azerbeidzjan is het ontzettend moeilijk een vergunning van de overheid te krijgen om samen te komen. Registratie is vaak een langslepend proces en zelfs kerken die een vergunning bezitten, kunnen worden gesommeerd opnieuw een vergunning aan te vragen. 

Het bekendste voorbeeld hiervan is de Greater Grace-kerk in Baku. Die staat al sinds 1993 bij de Azerbeidzjaanse overheid geregistreerd, maar wordt nu met sluiting bedreigd. Volgens de autoriteiten heeft de gemeente niet gereageerd op verzoeken om zich opnieuw te laten registreren, zoals was vereist. Kerkleiders van de Greater Grace-kerk zeggen dat ze nooit gevraagd zijn zich opnieuw te registreren en dat ze na het verstrijken van de uiterste reactietermijn pas te horen kregen dat de kerk zijn registratie moest vernieuwen.

Gerelateerde nieuwsberichten