Noord-Korea - 01 december 2012

Geheim agente vlucht terug

De Noord-Koreaanse Koh die jaren met haar man en kind in Zuid-Korea woonde is met haar gezin teruggevlucht naar Noord-Korea. Deze opmerkelijke actie kreeg veel aandacht van het regime, die de ‘vlucht’ nu gebruikt als propaganda. “Wie wil nou uit vrije wil terug?”, vroeg een andere agent aan een Noord-Koreaanse bron. Waarschijnlijk was de vluchtelinge een Noord-Koreaanse spion die door de Nationale Veiligheidsdienst is teruggeroepen.

De Nationale Veiligheidsdienst heeft Koh teruggehaald vanuit Zuid-Korea. Ze is daar voor hen waardeloos geworden, omdat ze getrouwd is en een kind heeft. Terug in Noord-Korea zal haar leven er niet eenvoudiger op worden. “De lokale bevolking bekijkt Koh met veel minachting”, vertelt een Noord-Koreaanse man. “Zij is een vreselijke vrouw, die haar man en kind mee terugneemt naar Noord-Korea.”

Een andere Noord-Koreaan vertelt aan een Zuid-Koreaanse journalist: “Die vrouw heeft verschillende keren illegaal de rivier tussen Noord-Korea en China overgestoken. Elke keer werd ze vrijgelaten nadat ze vanwege haar vluchtpoging was opgepakt.” Dat is bijzonder, want opgepakte vluchtelingen worden meestal in strafkampen geplaatst.

Geheim agenten worden direct vrijgesproken, zoals Koh bleek te zijn. Na een strenge ondervragingssessie door de Nationale veiligheidsdienst is ze, hoogstwaarschijnlijk gedwongen, voor hen gaan werken. Zij is één van de agenten die verantwoordelijk is voor het opsporen van vluchtelingen. Daarbij krijgt ze hulp van etnische Koreanen in China die haar vertellen waar vluchtelingen worden opgevangen.

Noord-Koreaanse geheimagenten volgen ook mensensmokkelaars die vluchtelingen helpen te ontsnappen. De Nationale Veiligheidsdienst kan telefoongesprekken aan de grens afluisteren. Ze hebben speciale opsporingsapparatuur in de belangrijkste Noord-Koreaanse dorpen en steden aan de grens met China geplaatst. De geheimagenten traceren de bron van een telefoongesprek van smokkelaars met vluchtelingen. Daarna zoeken ze naar de plek waar de Noord-Koreanen verblijven en bedreigen hen. Ze pakken hun familieleden in Noord-Korea op als ze niet terugkeren naar hun land. Het regime wil met deze strenge aanpak Noord-Koreanen ontmoedigen uit hun land te ontsnappen.

Gerelateerde nieuwsberichten