Noord-Korea - 01 december 2012

Juche in Noord-Korea

De Noord-Koreanen hebben groot respect voor de juche-ideologie, de ideologie van Noord-Korea waarbij zelfredzaamheid centraal staat. De bevolking moet daarbij de leider volgen en hem aanbidden. “Er zullen mensen zijn die er niet in geloven, maar iedereen wordt door het regime geïndoctrineerd”, vertelt een contactpersoon aan een medewerker van Open Doors. “Christenen kunnen zelfs geen Kerst vieren.”

In Noord-Korea viert men geen christelijke feestdagen, dus ook geen Kerst. De christenen proberen elkaar op deze speciale dag in het geheim te ontmoeten; meestal in groepen van twee personen. Als dat niet lukt, dan kunnen ze alleen in hun hart de geboorte van Jezus Christus gedenken.

“Van de andere Noord-Koreaanse burgers, waarmee we contact hebben, weten we niet echt wie christen is, vertelt een contactpersoon aan een medewerker van Open Doors. “Zij kunnen hun geloof niet met ons delen. Dat is te gevaarlijk. Ook durven Noord-Koreanen niet te laten zien dat ze het verlangen hebben om meer van God te leren kennen. We kunnen wel met hen discussiëren en hen laten nadenken over schepping en evolutie. Daarmee stimuleren we hen nieuwsgierig te worden naar God en de bovennatuurlijke wereld. Zelfs in Noord-Korea, de donkerste plek op aarde, zien we de aanwezigheid van God. God is hier aan het werk in levens van Noord-Koreanen.”

Daarnaast ziet de contactpersoon enige verandering bij de bevolking: “Vooral de jonge mensen zijn positiever voor de toekomst. Zij lijken meer ontspannend en vrijer dan voorheen. De beloofde hervormingen van Kim Jong-Un en zijn uitspraken om voor de burgers te zorgen zijn voor hen hoopvol om een sterker en welvarender land te worden.

Gerelateerde nieuwsberichten