Noord-Korea - 02 januari 2013

Tu wacht op hulp

Tu Airong, een Chinese christen, hielp honderden Noord-Koreaanse vluchtelingen ontsnappen naar Thailand. Nu zit hijzelf vast. In Thailand wacht hij al twee jaar op politiek asiel. De Chinese politie zoekt hem en heeft een bevel uitgevaardigd voor zijn arrestatie. Hij kan twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Tu hielp in de afgelopen jaren 300 tot 400 Noord-Koreaanse vluchtelingen vanuit het Zuidwesten van China naar Thailand te vluchten. Daar zijn de vluchtelingen veilig voor de Chinese politie en kunnen ze bij de Zuid-Koreaanse ambassade direct een visum krijgen voor het land.

Toen de Chinese veiligheidsdienst ontdekte wat hij precies deed werd Tu gearresteerd. Hij kreeg drie jaar gevangenisstraf en een boete van ongeveer € 23.000,-. In de cel werd hij grondig ondervraagd en gedwongen om Noord-Koraanse vluchtelingen te verraden. Na zijn vrijlating werd hij voortdurend bedreigd door Chinese agenten. In 2009 vluchtte hij met zijn gezin naar Cambodja en Laos. Uiteindelijk vroeg hij in Thailand politiek asiel aan.

De Koreaanse kerk steunt hem en zorgt voor zijn onderhoud. Tu voelt zich erg machteloos, want hij kan niet terug naar China. Hij heeft geen baan en het is onzeker wat de toekomst gaat brengen. Samen met zijn vrouw en kinderen wacht hij nu al twee jaar lang op hulp van de internationale mensenrechtenorganisatie UNHCR.

Gerelateerde nieuwsberichten