Malediven - 22 februari 2013

Malediven: geen vakantieparadijs

Malediven – Stel je eens voor. Een huisje, parelwitte stranden, blauwe luchten, helder water. De Malediven lijken net een paradijs. Toch staat het land op nummer zes van de Ranglijst Christenvervolging. Een christelijke werker vertelt.

“Er zijn maar een handjevol christenen in de Malediven. Hun wereld is erg klein,” vertelt een christen die met hen werkt. “Het is voor hen ontzettend moeilijk om met andere gelovigen contact te hebben. Zij durven hun verhaal vaak niet te vertellen aan buitenstaanders. Ze zijn namelijk bang dat ze dan opgespoord en ontdekt zullen worden. De gemeenschap is zo klein dat mensen van elkaar vaak alles weten. Vroeger zijn er ook christenen verraden door hun buren en in de gevangenis terechtgekomen. Er is veel wantrouwen.”

Op de Malediven is plaats voor één religie: de islam. Het is een grote belediging als je je bekeert tot een ander geloof. “De regering zegt dat het land honderd procent moslim is. Voor christenen is er dus geen ruimte. Als christen in de Malediven ben je een geheime gelovige. Je moet constant opletten en je geloof kun je alleen in het diepste geheim uitoefenen. Iedereen let op elkaar, dus je moet altijd op je hoede zijn.”

Als je naar de Malediven op vakantie gaat, mag je geen bijbel meenemen. Als je inwoner van de Malediven bent, en je hebt een bijbel, dan kom je in de gevangenis terecht. Contact leggen met christenen op het eiland is gevaarlijk en erg moeilijk. “Er is een wonder nodig om vrijheid te krijgen voor christenen op de Malediven,” zegt de werker. “Moslimextremisme krijgt meer invloed en de regering doet erg zijn best om de islam te beschermen. Gebed is ontzettend belangrijk voor christenen daar. Want zij staan elke dag onder druk en moeten altijd oppassen. Toch willen zij van betekenis zijn voor de Malediven. Bid dat christenen op de Malediven toegang krijgen tot Gods Woord. Bid dat zij overeind blijven en niet eenzaam zijn.”

Gerelateerde nieuwsberichten