Azerbeidzjan - 11 april 2013

Hoge boete voor voorganger Balajev

Zaoer Balajev is een voorganger uit Azerbeidzjan die eind maart werd veroordeeld tot het betalen van een hoge boete. Een rechtbank bepaalde dat Balajev 1,500 euro moet betalen omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het houden van religieuze samenkomsten voor kinderen en jongeren. Een strafbaar feit in het antireligieuze Azerbeidzjan. “Ik ben erg bezorgd hoe ik aan het geld moet komen om deze boete te betalen”, vertelt Balajev. “Ik weet dat het geen zin heeft om tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan”.

Het is niet de eerste keer dat Balajev tegenwerking ondervindt om zijn geloof. In 2007 werd Balajev gearresteerd en gevangengenomen omdat hij geweld zou hebben gebruikt tegen een lid van de overheid. Tijdens zijn gevangenschap hield de politie zijn familie en zijn gemeente nauwgezet in de gaten. Hij kreeg amnestie en werd na één jaar gevangenschap vrijgelaten.

Azerbeidzjan doet veel moeite om alle vormen van religie in te perken. Christenen ervaren moeilijkheden om hun geloof te beleven. Kerken die al een officiële registratie hebben, moeten deze registratie vaak vernieuwen en dit is een slopend proces. Bijbels en christelijke boeken invoeren is vaak net zo omslachtig. De overheid moet daar goedkeuring voor geven, maar in de praktijk komt het bijna niet voor dat er christelijke lectuur mag worden ingevoerd.

  • Bid om kracht en troost voor Zaoer Balajev en zijn vrouw Nunuka. Balajev zorgt voor zijn zieke vrouw en leidt daarnaast een gemeente.
  • Bid voor kerken die geen registratie krijgen en manieren proberen te vinden om toch samen te komen.
  • Bid dat de vrijheid van godsdienst in Azerbeidzjan wordt gerespecteerd door de overheid

Gerelateerde nieuwsberichten