Azerbeidzjan - 03 mei 2013

Voorgangers Azerbeidzjan gaan vrijuit

Azerbeidzjan – Twee baptistenvoorgangers uit Azerbeidzjan hoeven de hun eerder door de rechter opgelegde boetes niet te betalen. Pastor Zaoer Balajev en voorgangersvrouw Hinayat Shabanova waren afzonderlijk van elkaar veroordeeld tot het betalen van een boete van 1.500 euro, omdat ze samenkomsten hielden zonder dat ze daarvoor toestemming hadden van de overheid.

De rechtbank gaf als reden voor de vernietiging van de vonnissen dat er te veel tijd zat tussen het strafbaar feit dat de pastors pleegden en de eerste rechtszitting. Daar mogen in Azerbeidzjan maar twee maanden tussen zitten en dat waren er nu bijna vier.

Balajev en Shabanova houden bijeenkomsten voor christenen in hun woonplaats Aliabad, in het noordoosten van Azerbeidzjan. Eigenlijk moest Hamid Shabanov terechtstaan, de echtgenoot van Hinayat Shabanova. Omdat hij in het buitenland was, moest zijn vrouw in zijn plaats voor de rechtbank verschijnen. 

Balajev en Shabanov proberen al sinds 1994 een vergunning te krijgen om legaal samenkomsten te houden in hun kerken, maar tot nu toe waren alle pogingen tot registratie tevergeefs. Er is opluchting dat de voor Azerbeidzjaanse begrippen torenhoge boetes niet betaald hoeven worden, maar de situatie zal niet snel veranderen, verwachten lokale gelovigen. “Het vonnis is dan wel vernietigd, maar het betekent nog steeds niet dat we diensten mogen houden”, vertelt een kerkganger van één van de pastors. “Zonder die vergunning is het verboden om samen te komen.”

Zowel Balajev en het voorgangersechtpaar Hinayat en Hamid Shabanov werden al eerder strafrechtelijk vervolgd omdat ze ‘illegale’ samenkomsten hielden. Balajev zat van mei 2007 tot 2008 in de gevangenis om zijn geloof en Hamid Shabanov bracht juni tot november 2008 in voorarrest door, waarna hij in februari 2009 een voorwaardelijke celstraf van twee jaar kreeg opgelegd.

Azerbeidzjan staat bekend om haar strenge optreden tegen elke vorm van godsdienstuitoefening. De kerk ondervindt al jaren grote problemen. Zo is het invoeren van bijbels en christelijke boeken een langdurig proces. Voor kerken is het verkrijgen van een officiële registratie vaak onmogelijk omdat de overheid de verzoeken afwijst.

Gerelateerde nieuwsberichten