Mali - 08 mei 2013

Veiligheid christenen onzeker na vertrek Franse troepen

“Niemand weet of er nog meer zelfmoordaanslagen komen. Het is op elk moment mogelijk. Het enige wat we kunnen doen is blijven patrouilleren en waakzaam zijn”, zegt een legerofficier uit Mali in de media. Eind april begonnen tientallen Franse troepen zich terug te trekken uit Mali. In de komende weken zal duidelijk worden of Malinese militairen en hun collega’s uit naburige landen in staat zijn om vrede in Mali te handhaven.

Begin vorig jaar veroverden Toearegrebellen en moslimfundamentalisten het noorden van Mali en voerden een zware vorm van islamitische wetgeving in. Christenvervolging nam sterk toe en christenen in steden als Gao en Timboektoe moesten halsoverkop vluchten voor het geweld. Vele kerken en huizen van christenen werden in brand gestoken. Afgelopen januari begon Frankrijk een militair offensief om islamitische strijders te verdrijven uit Mali. Deze troepen worden nu teruggetrokken.

Honderdduizenden inwoners van Mali, onder wie veel christenen, zijn vluchteling in eigen land. De toestand in het noorden blijft onzeker en er gebeuren nog regelmatig zelfmoordaanslagen. Ook hebben de islamitische strijders vermoedelijk grote wapenvoorraden verstopt in de woestijn. Vorig weekend werden door een zelfmoordaanslag twee Malinese militairen gedood en raakten verscheidene soldaten gewond.

  • Bid voor de veiligheid van de kleine groep christenen die niet konden vluchten uit het noorden van Mali en daar achterbleven. Bid ook voor hen die zijn gevlucht en nu voor de keuze staan om wel of niet terug te keren naar hun eigen woonplaats.
  • Bid om wijsheid en kracht voor Malinese kerkleiders in deze moeilijke omstandigheden. Er zijn vluchtelingenkerken gestart en sommige pastors dragen zorg voor meerdere kerken tegelijkertijd.
  • Bid voor de militairen en politici die de vrede in Mali willen herstellen.

Gerelateerde nieuwsberichten