Oezbekistan - 31 januari 2014

Oezbeekse in beroep tegen boete ‘illegaal godsdienstonderwijs’

Oezbekistan – Een Oezbeekse christen is in beroep gegaan tegen een boete die haar werd opgelegd omdat haar zoon ‘illegaal godsdienstonderwijs’ zou hebben gekregen. Rozalina Abyazova stelt dat haar zoon handvaardigheid kreeg van twee protestantse vrouwen, die hen niets bijbrachten over het geloof.

Abyazova kreeg, samen met zeven andere ouders, een boete opgelegd van vijftig maal het minimumloon. Haar 12-jarige zoon Timur Abyazov zou illegaal godsdienstonderwijs hebben gehad in een privéwoning. Timur heeft een handicap en komt samen met een aantal andere gehandicapte kinderen samen in de flat van Rovza en Marina Sultanova, twee protestantse vrouwen. Ze leren er onder meer naaien en breien, maar spelen er ook spelletjes.

De twee protestantse vrouwen kregen allebei een boete van negentig maal het minimumloon voor het geven van het ‘illegaal godsdienstonderwijs’. Bij een inval door de politie werden christelijke boeken en bijbels, evenals cd’s, dvd’s en video’s in beslag genomen.

Abyazova is bij het hooggerechtshof van Oezbekistan in beroep gegaan tegen de boete. Volgens haar zijn er naast het feit dat de boete onterecht is ook fouten gemaakt in het proces. Het is niet bekend wanneer haar beroep wordt behandeld.

Gerelateerde nieuwsberichten