Oezbekistan - 26 maart 2014

Invallen bij christenen Oezbekistan

Oezbekistan – Tijdens twee invallen in woningen in de Oezbeekse steden Samarkand en Tasjkent hebben antiterrorismepolitie en andere politieofficieren christelijke boeken in beslag genomen. Het bezit van religieus materiaal en het onderwijzen van religie is strafbaar in Oezbekistan. De woningeigenaren kunnen hoge geldboetes verwachten.

Tijdens beide overvallen is een grote hoeveelheid religieuze materialen in beslag genomen. In de kelder van de woning in Samarkand hield een baptistengemeente een samenkomst op het moment van de overval. Tegen twee echtparen, Veniamin en Yelena Nemirov en Alishaer en Oksana Abdullayev, bereidt de politie geldstraffen voor. De dienst werd gehouden in het huis van echtpaar Nemirov. De boete kan maximaal 150 keer het minimum maandloon bedragen. Van alle aanwezigen zijn de persoonlijke gegevens genoteerd en iedereen, inclusief kinderen, werd gefotografeerd.

Het is sinds 27 januari officieel bij wet verboden religieus materiaal te bezitten of religieus onderwijs te geven. Eerder werden christenen hier ook al voor beboet, maar toen gebeurde dat op basis van andere wetsbepalingen. Nemirov werd namelijk ook al voor de invoering van deze wet zwaar beboet na overvallen op zijn kerkgemeente in 2012 en 2010.

Tijdens de overval drongen de officieren er bij de kerkgemeente op aan zich officieel als kerk te laten registreren. De kerkgemeente weigert dit, omdat ze vindt dat religieuze activiteiten geen toestemming van de staat nodig hebben.

De overval in de woning van Nemirov werd gedaan nadat de hoofdonderwijzer van de middelbare school bij de regionale politie melding maakte van ‘de dreiging dat christenen religieuze boeken en uitnodigingen van hun geheime bijeenkomsten in de school verspreiden’. Het was de 10-jarige dochter van Nemirov die de flyers in deze school uitdeelde.

Overvallen op woningen hebben dit jaar al meermalen plaatsgevonden in verschillende steden in Oezbekistan, waarbij de overvallende officieren zich regelmatig niet aan geldende procedures voor huisonderzoek houden. Zo kunnen ze zich niet altijd identificeren, is het onduidelijk op wiens autoriteit ze de huiszoeking doen, nemen ze materialen in beslag die legaal via het officieel geregistreerde Oezbekistans Bijbelgenootschap zijn gekocht en intimideren ze mensen door te dreigen met zware straffen.

Gerelateerde nieuwsberichten