Bhutan - 22 april 2014

Pastors Bhutan vandaag voor rechter

Bhutan – De twee Bhutanese pastors die al ruim een maand in een politiecel zitten, moeten naar verwachting vandaag voor de rechter verschijnen. Het is de 49e dag na hun arrestatie, de uiterste termijn voor het Openbaar Ministerie om te komen met een officiële aanklacht tegen Tandin Wangyal en Mon Thapa. 

Wangyal en Thapa werden begin maart gearresteerd tijdens een christelijke conferentie. Een buurman klaagde bij de autoriteiten over het feit dat er geen toestemming zou zijn om samen te komen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Bhutan heeft de zaak niets met godsdienst te maken. Hij vertelt in een lokale krant in Bhutan: “Ze hadden geen toestemming gevraagd bij de lokale autoriteiten. Dan pleeg je een strafbaar feit door samen te komen. Het maakt niet uit of je boeddhist, hindoe of christen bent”.

Familieleden van de twee voorgangers probeerden hen op borgtocht vrij te krijgen, maar dat werd niet toegestaan totdat het Openbaar Ministerie haar onderzoek zou hebben afgerond. Dat moet het Openbaar Ministerie vandaag hebben gedaan volgens de officiële termijn die daar in Bhutan voor staat.

Terwijl de pastors vastgehouden werden in een politiecel in de plaats Dorokha, werden ook de 30 deelnemers aan de christelijke conferentie verhoord. Hen werd gevraagd of de twee pastors hen onder druk hadden gezet om christen te worden.

Hoewel de ondervraagde christenen op hun hoede waren, namen ze toch de gelegenheid te baat om hun verhoorders te vertellen over hun geloof. “Ik was alcoholist en zorgde niet goed voor mijn gezin”, vertelt één van de gelovigen. “Toen ik vrienden van me ontmoette die christen waren geworden, zag ik hoe hun levens waren veranderd. Dat wilde ik ook, en ik kwam tot geloof. Nu ben ik niet meer verslaafd aan alcohol en gaat het veel beter met mijn gezin.”

De grondwet van Bhutan schrijft vrijheid van godsdienst voor en verbiedt het onder dwang bekeren van mensen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken hebben de twee dit wel gedaan. Navraag bij de politie in Dorokha leert echter dat er geen bewijs is dat Wangyal en Thapa onder dwang mensen hebben bekeerd tot het christendom.

Bhutan staat op de 31e plaats van de Ranglijst Christenvervolging 2014. Onderzoek wijst uit dat 2,5 procent van de 774.000 inwoners christen is. Christenen hebben te maken met bedreigingen en worden onder druk gezet door lokale leiders om terug te keren tot het boeddhisme. Christenen mogen samenkomen in hun eigen huizen, maar hebben de grootste moeite als gemeente samen te komen. Hiervoor is toestemming van de autoriteiten nodig, en die wordt vaak niet gegeven.

Gerelateerde nieuwsberichten