Palestijnse gebieden - 16 mei 2014

'Kijk omhoog': We zijn onderweg!

“Het is een klein stukje naar de start en een klein stukje naar de finish”, zegt Klaas Messemaker optimistisch nog voordat hij in de bus stapt om naar de startlocatie te worden gebracht. Hij is opgewekt, evenals de andere wandelaars die zich om 23.30 uur verzamelen om naar de startlocatie te worden gebracht. “Als de Heer je draagt, is het niet ver”, zegt Klaas met een lach. “Ja, het is ver, maar ik weet dat de Heer me hiervoor geroepen heeft. Mijn motto is ‘ora et labora’, bid en werk. Ik mag tot God bidden, maar mag zelf ook iets doen.”

Het is iets meer dan een half uurtje rijden naar de startlocatie. In de bus hangt een uitgelaten sfeer, er wordt zelfs gegrapt dat we op schoolreisje zijn. Bij een prachtige volle maan zetten de wandelaars hun eerste stappen in Zippori National Park in de buurt van Nazaret. Helemaal stil is het niet op de startlocatie. Er zijn verschillende groepen Arabische jongeren nog aan ‘t picknicken. Harde muziek schalt uit autoradio’s, de geur van waterpijp komt je tegemoet.

De wandelaars groeten de jongeren, maar zijn in gedachten met heel andere dingen bezig. De GPS-setjes worden voor een laatste keer getest, hoofdlampjes worden stevig bevestigd aan kleding. Ook worden ze nog toegesproken door Henk Stoorvogel, die vannacht bij alle startmomenten zal zijn om de deelnemers een hart onder de riem te steken met het Woord van God.

‘Kijk omhoog: wie heeft dit alles geschapen? Hij laat het leger sterren voltallig uitrukken, hij roept ze bij hun naam, een voor een; door zijn kracht en onmetelijke grootheid ontbreekt er niet één.’ Met die woorden uit Jesaja 40:26 stuurt Henk de wandelaars op pad. Met de aanmoediging om omhoog te blijven kijken als het lopen zwaar wordt, en de oproep om elkaar ook met die woorden te blijven aanmoedigen.

“De tocht van vandaag is een heel leven in een notendop. Wat je meemaakt vandaag, zal heel betekenisvol zijn. Veel mensen zeggen dat ze een Muskathlon willen doen, maar slechts weinigen doen het. Deze tocht vandaag zal je helpen van binnen te besluiten: ik wil niet langer een toeschouwer zijn, ik wil een deelnemer zijn. Ik ben iemand die daadwerkelijk iets doet.”

Het is zover: Muskathlon 2014 in Israël is begonnen!

Gerelateerde nieuwsberichten