Palestijnse gebieden - 17 mei 2014

Een nieuwe dag is aangebroken

“Een grote dag begint vroeg. Dat is heel bijbels. Jozua trok in alle vroegte ten strijde tegen Jericho. Als David de reus Goliat verslaat, staat er in de Bijbel dat hij vroeg van huis is gegaan. De nacht voor Jezus’ dood sliep hij niet en bij de opstanding was het graf ‘s ochtends vroeg al leeg.” Met die woorden sprak Henk Stoorvogel alle deelnemers aan de Muskathlon bemoedigend toe voor hun avontuur. “Het is een nieuwe dag. De zon komt op. Ik denk dat vandaag voor sommige mensen in geestelijk opzicht een nieuwe dag zal zijn.”

Bekijk hier de video van de Muskathlon in Israël.

En een niewe dag was het. Wat een eindeloze dag hebben we achter de rug. Van de wandelaars die net na middernacht aan hun wandeltocht van 60 kilometer begonnen, tot de mountainbikers die bij het opkomen van de zon hun eerste meters maakten. Toen de zon al wat hoger aan de hemel stond en de temperatuur ook al aan het oplopen was, startten ook de halve en hele marathonlopers.

Bij elke groep heerste een uitgelaten sfeer: dit is waar ze maandenlang naartoe hebben gewerkt! Na het startschot waaierden de deelnemers al snel uit elkaar en trok er een sliert van mensen in Musketier-outfits door de velden. De loop in de voetsporen van Jezus voerde van de Nazaret naar de finishlijn aan het Meer van Galilea. Gebieden waar de Here Jezus leefde. Het landschap is adembenemend, het parcours heel uitgestrekt.

Aan de finishlijn werd gelachen, feest gevierd en gehuild. Er is ontlading. Van blijdschap, van frustratie, van verdriet. Van de wandelaars is er niemand die de ultraloop van 63 kilometer volmaakt. Het traject door een kloof die op de route ligt, was te zwaar. Het was er te heet en het water van de deelnemers was op. “En nu moet ik mijn vrouw bellen om te zeggen dat ik het niet heb gehaald”, zegt één van de deelnemers. Waar hij na even nadenken toevoegt: “Misschien is het wel een teken dat ik volgend jaar weer mee moet doen. Is dit hetgeen waar ik ‘zwanger’ van ben”, zegt hij, reflecterend op één van de eerdere bijbelstudies deze week over de zwangerschap van Maria, die uitzag naar iets groots.

Alles van deze reis komt samen in de Muskathlon: de vervolgde kerk, de bijbelstudies en de fysieke uitdaging. “Ik zag de temperatuur vanmiddag oplopen tot 46 graden”, zegt één van de mountainbikers. “Maar christenen in Eritrea worden gevangen gehouden in containers waar het elke dag zo warm is. Dus waarom zou ik dit dan niet even vol kunnen houden?” De mountainbikers hebben het zichtbaar zwaar gehad. Ze kregen vrij in het begin van hun tocht te maken met materiaalpech, onderweg waren er de nodige lekke banden en bovendien was het parcours best ingewikkeld. Valpartijen met fikse schaafwonden en hier en daar een kneuzing tot gevolg.

Tot ver in de middag komen er lopers, wandelaars en mountainbikers binnen. Het was een eindeloze dag waarin zichtbaar werd hoe God werkt in mensen. “In alles wat je hebt gedaan; in de pijn van het trainen en de moeiten bij het werven van fondsen mag je weten: God was erbij”, zei Henk. De Muskathlon heeft veel betekend voor de mannen en vrouwen die naar Israël afreisden. Van een man die een assertiviteitstraining volgde en voor wie de Muskathlon een ultieme daad was om uit zijn comfortzone te stappen tot een man die door de Muskathlon zijn eigen ‘ik’ weer terugvond en die weer een vader voor zijn gezin wil zijn.

Dit is slechts een tipje van de sluier. We kijken uit naar morgen. Een dag waarin we meer van die verhalen horen over hoe deelnemers de Muskathlon hebben beleefd en wat God doet in de levens van deze mannen en vrouwen. Dan horen we nog veel meer over al die ‘nieuwe dagen’ die door de Muskathlon begonnen zijn.

Foto’s van de Muskathlon in Israël vind je hier.

Gerelateerde nieuwsberichten