Bhutan - 11 juni 2014

Pastors Tandin en Mon reageren op aanklachten

Bhutan – De rechtszaak tegen pastors Tandin Wangyal en Mon Thapa uit Bhutan komt tot een eind. Na drie hoorzittingen wachten zij het vonnis af. Wanneer dat komt, is niet duidelijk.

De beide pastors werden op 5 maart gearresteerd omdat ze een samenkomst hielden zonder toestemming van autoriteiten. Na 49 dagen werden ze op borgtocht vrijgelaten, maar was de officiële aanklacht nog steeds niet bekend. Deze ontvingen ze later op papier en moesten ze schriftelijk weerleggen. De beschuldiging was drieledig: ze hadden zonder toestemming een samenkomst belegd met een religieus doel; ze hadden een film vertoond zonder goedkeuring van de betrokken media-autoriteiten; en ze hadden illegaal fondsen geworven.

Inmiddels zijn er drie hoorzittingen geweest. In de eerste zitting op 5 mei werd de geschreven verdediging van Tandin en Mon voorgelezen aan de officier van Justitie. In de tweede zitting op 12 mei moest de aanklager bewijzen aandragen, maar kwam hij ineens met een nieuwe aanklacht: het werven van fondsen van het publiek voor persoonlijk gewin. Tandin vertelde de rechter daarop dat hem in het zes dagen durend verhoor op het politiebureau door de militaire inlichtingendienst daarover niets gevraagd was.

Tijdens de derde hoorzitting op 22 mei brachten de aanklagers de laptop en de LCD-projectors mee die waren ingenomen bij de arrestatie op 5 maart. Toen de rechter Tandin verzocht een sessie van zijn seminar te houden, werkte de projector niet. Bewijzen in de vorm van kostenoverzichten, een budgetvoorstel en een kwitantie die de aanklagers aandroegen, weerlegde Tandin met de opmerking dat veel van deze kosten uit zijn eigen inkomen als reisbureau betaald zijn. Giften ontving hij vrijwillig van mensen die het seminar een warm hart toedroegen, volgens hem vergelijkbaar met het boeddhistische principe van bodhisattva: het geven aan een goed doel.

Drie opgeroepen getuigen vertelden precies wat ze ook aan de politie hadden verklaard: noch pastor Tandin, noch pastor David (Mon Thapa is ook bekend onder de naam David Lobzang) had geprobeerd hen te bekeren of geld van hen gevraagd.

Tandin beriep zich ten slotte op zijn rechten volgens de grondwet en op de ‘zachtmoedige leiding’ van de koning van het volk, zijne Majesteit de Vijfde Drakenkoning Jigme Khesar Namgyal Wangchuck.

De pastors moeten afwachten wanneer ze opgeroepen worden om het vonnis te horen. Tot die tijd bidden ze voor een gunstige uitspraak.

Gerelateerde nieuwsberichten