Palestijnse gebieden - 31 juli 2014

Geen diensten meer in Baptistenkerk Gaza

 

Israël/Gaza – Vanwege de gevechten in Gaza kan de kleine Baptistengemeente in Gaza geen kerkdiensten meer houden. Tegenover de kerk en haar bibliotheek ligt een politiebureau dat al meerdere keren is beschoten.

Baptistenpredikant Hanna Maher kan vele leden van de kerk niet bezoeken omdat dat te gevaarlijk is. De families die hij niet kan bezoeken probeert hij telefonisch te bemoedigen. Maher: “We overwogen om op zondag tijdens een staakt-het-vuren toch een kerkdienst te houden. Maar al snel werd er weer geschoten en was het onverantwoordelijk om samen te komen in de kerk.” Onderling houden de leden telefonisch contact en ook nodigen ze elkaar uit.

Voor sommige christenen komt het gevaar dichtbij. Een gezin werd vooraf door het Israëlische leger geïnformeerd om hun flatgebouw tijdelijk te verlaten omdat een aanval op een huis vlakbij was gepland.

Vanwege de oorlog hebben velen hun huis verloren of ze kunnen voorlopig niet terug naar hun huis. Een christen uit Gaza: “Als een flat van een flatgebouw beschadigd is, dan wordt vaak het hele gebouw gesloten omdat er instortingsgevaar is. Meer dan 160.000 mensen kunnen niet thuis wonen en komen naar Gaza-stad om bij familie te verblijven.”

Naast de Baptistenkerk zijn er twee andere kerken actief in de Gazastrook, de Grieks-Orthodoxe en Rooms-Katholieke Kerk. Beide kerken verwelkomen vluchtelingen uit gebieden die onder artillerievuur liggen. Er wonen ruim 1.500 christenen in Gaza. Ze zijn een echte minderheid tussen 1,7 miljoen moslims.

 

Gerelateerde nieuwsberichten