Centraal-Afrikaanse Republiek - 26 augustus 2014

Séléka doden voorganger in Batangafo

Centraal-Afrikaanse Republiek – Opnieuw heeft het conflict tussen Séléka-rebellen en anti-Balaka strijders geleid tot de dood van een voorganger in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Pastor Jean Mbefara kwam begin augustus om in Batangafo, een plaats bij de noordgrens met Tsjaad.

Nadat anti-Balaka strijders de troepen van Séléka aanvielen brak een gevecht uit dat vier uur duurde. Zodra de anti-Balaka zich terugtrokken, trokken de Séléka-rebellen naar Batangafo om de bewoners te straffen. Bronnen in het gebied vertellen dat de Séléka van deur tot deur gingen, op zoek naar mannen om te vermoorden. Ze kwamen uit bij het huis van pastor Jean Mbefara van de Foursquare Gospel Church en vermoordden hem, zijn zoon en anderen die schuilden in zijn huis. Het is niet precies bekend hoeveel mensen bij hem thuis omkwamen en of er familieleden zijn achtergebleven. Volgens het persbureau AFP kwamen zeker 22 mensen om en raakten tientallen mensen gewond.

Het is niet duidelijk waarom de anti-Balaka strijders tot de aanval overgingen. Artsen zonder Grenzen rapporteert dat zeker 1.500 mensen overnachten bij het ziekenhuis uit vrees voor onverwacht oplaaiend geweld. Ook zochten 4.000 anderen onderdak bij de vredestroepen van de African Union (MISCA).

Batangafo is een stad in het district Ouham, thuishaven van de voormalige president Francois Bozize. Séléka-strijders en islamitische Fulani veedrijvers maken er momenteel de dienst uit, maar de stad grenst aan het gebied waar animistische anti-Balaka strijders opereren. De afgelopen tijd braken er regelmatig gevechten uit rondom de stad. Het blijft onrustig in de Centraal-Afrikaanse Republiek, ook in afwachting van de vredesoperatie van de Verenigde Naties halverwege september.

Gerelateerde nieuwsberichten