Centraal-Afrikaanse Republiek - 29 augustus 2014

CAR: Geweld blijft oplaaien

“Bid om Gods genade voor de CAR waar burgers lijden door trauma’s die ze hebben opgelopen in de strijd tussen de Séléka en de anti-Balaka. Bid dat allen die gruwelijkheden hebben gezien hulp ontvangen”, schrijft een veldwerker. Vanwege de onveilige situatie komt nieuws over gebeurtenissen in de Centraal-Afrikaanse Republiek moeilijk naar buiten, toch blijven berichten over oplaaiend geweld binnendruppelen.

Begin deze maand werden pastor Jean Mbefara en zijn zoon vermoord in Batangafo. Na een hevig gevecht met anti-Balaka strijders trokken Séléka rebellen van deur tot deur, op zoek naar mannen om te vermoorden. Vorige week werd pastor Emmanuel Ngaissona (65) doodgeschoten terwijl hij op zijn akker aan het werk was. Séléka rebellen zagen hem per ongeluk aan als anti-Balaka strijder. Pastor Emmanuel laat een vrouw en vijf kinderen achter.

Op allerlei plekken blijft het geweld oplaaien. Acht mensen, onder wie drie christenen, kwamen om tijdens gevechten in de stad Boda. Bij verschillende dorpen en steden in het noorden houden mensen zich schuil in de bossen uit vrees voor het geweld. Batangafo ligt vlakbij de grens met Tsjaad, waarvandaan veel huursoldaten de grens oversteken.

  • Bid om troost en bemoediging voor de familie van pastor Jean en pastor Emmanuel.
  • Bid voor de christenen in Batangafo en omliggende dorpen die bang en getraumatiseerd zijn door al het geweld om hen heen.
  • Open Doors probeert contact te leggen met pastors in de regio rond Batangafo. Dit is tot op heden niet gelukt. Bid om zegen en bescherming voor lokale werkers.
  • Bid dat er vrede komt in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Gerelateerde nieuwsberichten