Mexico - 19 november 2014

Mexicaanse christenen na 17 jaar op vrije voeten

Tuxtla, Mexico – Op woensdag 12 november zijn Lorenzo Ruiz Vasquez, Alfredo Hernandez Ruiz en Jose Guzman Ruiz vrijgelaten na 17 jaar gevangenisstraf. Het Mexicaanse Hooggerechtshof sprak hen vrij en oordeelde dat ze meteen vrijgelaten moesten worden.

Eind 1997 was er een terroristische aanslag in Acteal, een dorp in Zuid-Mexico. Bij deze aanslag kwamen 45 mensen om het leven. Het protest in het land was zo sterk dat de autoriteiten zich genoodzaakt voelden om de daders snel op te pakken. Zonder enige vorm van onderzoek werden ruim tachtig mensen van straat geplukt en gearresteerd. Onder hen waren ook 35 christenen. Kort na hun arrestatie werden de gevangenen geconfronteerd met hoge straffen van 25 en 36 jaar.

Door de jaren heen gingen medewerkers van Open Doors regelmatig op bezoek bij de mannen die onterecht in de gevangenis zaten. In 2001 was woordvoerder Klaas Muurling erbij toen een team van Open Doors Nederland de Acteal-gevangenen in de Cerro Hueco gevangenis opzocht. Hij blikt terug: “Na zeven controles zagen we de broeders al naar ons wuiven. Ze wisten dat we kwamen. Nog een hek scheidde ons van de broeders die zulke lange gevangenisstraffen hadden gekregen. Ze namen ons mee naar een klein gebouwtje op het middenterrein van de gevangenis. Daar waren alle christenen bij elkaar gekomen om ons te ontmoeten. Toen we bemoedigende kaarten uit Nederland uitdeelden en hun naam één voor één noemden, stond steeds een gevangene op en riep: ‘Present!’”

De dag daarvoor had de groep uit Nederland de vrouwen en kinderen van de gevangenen bezocht, vlakbij Acteal. Deze ontmoeting vond plaats in een kerkgebouw. Toen de groep de kerkzaal binnenkwam viel op dat de vrouwen en kinderen links van het gangpad zaten. Op de vraag waarom ze niet verspreid zaten, volgde het antwoord: “In dat rechtervak zaten onze mannen altijd”. Antonia, een van de vrouwen dankte de groep voor het bezoek en zei: “Vandaag zijn we blij omdat jullie hier zijn. Maar morgen in onze huizen dan huilen we weer. We huilen nu niet omdat jullie op bezoek zijn. Vandaag voelen we ons beter.”

Lorenzo, Alfredo en Jose kregen te horen, net als de anderen die door de jaren heen vrijgelaten zijn, dat ze niet terug mogen keren naar hun eigen woonplaats. De reden hiervoor is dat de overheid vreest voor nieuwe onrust. De gevangenen hebben woonruimte aangeboden gekregen – ver bij Acteal vandaan. Samen met hun gezin staan ze voor de uitdaging om na zeventien jaar weer aan elkaar te wennen, bovendien moeten hun vrouwen en kinderen naar een voor hen nieuwe woonplaats.

Mexicaanse medewerkers van Open Doors waren aanwezig bij de hereniging van Lorenzo Ruiz Vasquez met zijn gezin. Zijn jongste zoon Abelino (23) was de eerste die hem begroette, zijn vader omhelsde en vroeg: “Bent u mijn vader?” Ze hadden elkaar zeventien jaar niet gezien. Loida, de vrouw van Lorenzo, en de kinderen dankten Open Doors voor alle hulp en ze dankten broeders en zusters wereldwijd voor hun ondersteuning.

Er zitten nog twee Acteal-broeders gevangen.

LorenzoLorenzo herenigd met zijn gezin

Gerelateerde nieuwsberichten