Centraal-Afrikaanse Republiek - 03 februari 2015

Christelijke politicus ontvoerd in CAR

Centraal-Afrikaanse Republiek – Anti-Balaka strijders hebben afgelopen zondag in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, een christelijke politicus ontvoerd. Dit gebeurde toen Armel Ningatoloum Sayo, minister van Jeugd en Sport, onderweg was vanaf de kerk naar huis.

Onherkenbare, gewapende mannen dwongen de auto van de minister te stoppen en losten waarschuwingsschoten in de lucht. “Ze trokken hem uit de auto en duwden hem in hun eigen auto, die vertrok in de richting van Boy-Rabe”, vertelt Nicaise Danielle Sayo, echtgenote van de minister, die erbij was. De regio Boy-Rabe staat bekend als bolwerk van anti-Balaka.

De ontvoering van minister Sayo komt na de ontvoering en vrijlating van een Franse hulpverlener en een VN-medewerker. Sayo’s woordvoerder Tatiana Yangeko bevestigde de ontvoering. Zij vertelde dat de ontvoerders contact gezocht hebben met de familie. In ruil voor Sayo’s vrijheid vroegen zij de vrijlating van de anti-Balaka legercommandant Rodrigue Nagibona. Deze man, beter bekend als Generaal Andjilo, werd eerder in januari gearresteerd door VN-troepen.

Vredesproces
Open Doors-medewerkers in de Centraal-Afrikaanse Republiek verklaarden dat de belangrijkste reden voor ontvoering de poging is om Generaal Andjilo vrij te krijgen. Ook proberen de ontvoerders op deze manier het nationale verzoeningsforum te verstoren dat deze maand plaatsvindt. Dat minister Sayo christen is en het vredesproces ondersteunt, heeft mogelijk meegewerkt aan zijn ontvoering.

Anti-Balaka
Christenen in de Centraal-Afrikaanse Republiek worden gewelddadig belaagd door militante groeperingen. Er wordt beweerd dat anti-Balaka christelijk van aard zou zijn, maar de ontvoering van minister Sayo bewijst het tegenovergestelde.

De Centraal-Afrikaanse Republiek staat op plaats 17 van de Ranglijst Christenvervolging.

Gerelateerde nieuwsberichten