Eritrea - 13 maart 2015

Eritrese kerk hoopvol ondanks nieuwe arrestatiegolf

Christenen in Eritrea hebben al jarenlang te maken met grote druk vanuit de overheid. Subtiele vormen van vervolging worden afgewisseld met grootscheepse en gewelddadige aanvallen op de kerk. Toch houdt de kerk vol: “We merken dat God ons niet vergeet.”

In de eerste maanden van 2015 kregen Eritrese kerken te maken met een nieuwe golf aan arrestaties. In januari werden zes christenen thuis gearresteerd, en nog eens vier op straat aangehouden. In februari volgde de arrestatie van twaalf christenen tijdens een bruiloft. Drie van hen werden korte tijd later vrijgelaten. Maar van de overige 19 christenen – waaronder de bruid en bruidegom – is sindsdien niets meer vernomen.

“Een grote groep van onze broers en zussen wordt onder onmenselijke omstandigheden vastgehouden in verschrikkelijke gevangenissen”, zegt een Eritrese voorganger. De groeiende angst leidde in 2014 tot een recordaantal Eritrese vluchtelingen. Velen zochten een beter heenkomen zocht, soms in gammele bootjes richting Europa.

Ook christenen verlaten het land, terwijl anderen achter de tralies verdwijnen. “Maar God heeft ons een duidelijke belofte gedaan”, zegt de voorganger: “Hij laat ons niet als wezen achter. We zien elke dag dat God zich aan die belofte houdt, want regelmatig mogen we nieuwe gelovigen verwelkomen.”

Een ander teken van Gods trouw ziet de voorganger in het houding van vrijgelaten gevangenen. “Gevangenissen in Eritrea zijn onmenselijke oorden. Er heerst honger, ziekte en wetteloosheid. Desondanks mochten we pas weer elf broers en zussen in de armen sluiten, wiens jarenlange gevangenisstraf erop zat. Ondanks de onleefbare omstandigheden hadden ze hun geloof behouden. Zelfs christenen die worden opgesloten in zeecontainers zijn door God bewaard; zelfs na negen jaar gevangenschap.”

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties doet onderzoek naar de situatie in Eritrea. Open Doors levert daaraan een bijdrage, in de hoop dat de Eritrese overheid gevoelig zal zijn voor internationale druk.

Gerelateerde nieuwsberichten