Nepal - 04 mei 2015

Nepal: Noodhulp na aardbeving verloopt moeizaam

Nepal – De noodhulp na de aardbeving die op 25 april plaatsvond, komt moeilijk op gang. Volgens Open Doors-veldwerkers die momenteel in Nepal zijn, is de nood hoog en de hulp ongestructureerd. Ook vele christenen hebben het zwaar vanwege het gebrek aan hulp.

Ruim een week geleden richtte een zware aardbeving veel schade aan in Nepal. Duizenden mensen kwamen om het leven en een deel van het land is compleet verwoest. Uit angst voor naschokken slapen veel mensen op straat. De overheid en verschillende organisaties organiseren hulptransporten om de Nepalese bevolking te ondersteunen. Toch zijn er nog veel mensen die geen enkele vorm van hulp ontvangen.

Ook christenen en kerken zijn getroffen door de aardbeving. In Nepal gaan christenen op zaterdag naar de kerk. Toen de aardbeving plaatsvond, namen veel christenen deel aan kerkdiensten en bevonden zich in kerkgebouwen.

Het gebouw van de Canaan Church in Sukedhara, in de regio Kathmandu, stortte in toen de kerkleden aan het bidden waren. Hierbij kwamen 23 mensen om het leven en raakten 37 mensen gewond. Ook de voorganger Nima Sherpa, raakte gewond en zijn vrouw Sushma kwam om het leven. Gastspreker pastor Lalbahadur Limbu is opgenomen in het ziekenhuis, zijn toestand is kritiek. Ook het gebouw van de Mukt Mandali kerk in Sitapaila stortte in. Hierbij kwamen 17 gemeenteleden om het leven.

Vermoedelijk zijn zeker honderd Nepalese christenen bij de aardbeving omgekomen. Vanwege verwoeste zendmasten werkt het mobiele netwerk niet goed. Daardoor is het lastig om contact te leggen met voorgangers en kerken, en is het moeilijk om het aantal doden vast te stellen.

Veldwerkers van Open Doors zijn op dit moment in Nepal en proberen lokale kerken te ondersteunen. Hoewel Nepal dit jaar niet op de Ranglijst Christenvervolging staat, worden christenen in het land wel degelijk vervolgd om hun geloof. Met name christenen met een hindoeïstische achtergrond hebben te maken met onderdrukking.

Sommige Nepalese voorgangers maken zich zorgen over de eerlijke verdeling van de noodhulp en zijn bang dat christenen hierin worden gediscrimineerd. Pastor Ramesh Bisht is één van hen. Verschillende gemeenteleden uit zijn kerk hebben hun huis verloren. “Ik vind het schokkend dat, zelfs na zoveel dagen, niemand van ons ook maar een kilo rijst of iets anders heeft ontvangen van de overheid”, zegt hij. “Onze kerkleden delen het voedsel dat over is met elkaar. Er is sprake van een erge crisis hier.”

Gerelateerde nieuwsberichten