Centraal-Afrikaanse Republiek - 03 augustus 2015

Geweld voortgezet in CAR

Centraal-Afrikaanse Republiek – Het geweld van islamitische rebellen tegen christenen ten noordoosten van CAR houdt aan. Christenen slaan massaal op de vlucht.

Christenen in deze regio staan al lange tijd onder druk. Sinds de komst van rebellenbeweging Séléka in 2012, worden kerken regelmatig door rebellen en radicale moslims aangevallen. Daarnaast zijn alle  kerkactiviteiten verboden. Ook worden huizen van lokale christenen in brand gestoken. Christenvrouwen worden belaagd en verkracht en hun mannen vermoord. Hele families worden uit het gebied verdreven.

De vrouw van voorganger Lucien Debriel ging aan het geweld onderdoor. Ze werd ziek en stierf. “Na de dood van mijn vrouw hielpen medechristenen mij om haar te begraven. Een familielid die bij de rebellengroepering is aangesloten, beschuldigde mij onterecht van de moord op mijn vrouw. De rebellen eisten veel geld, maar dat had ik niet. Alles werd me afgenomen, zelfs de muziekinstrumenten van de kerk”, zegt Lucien.

De relatie tussen christenen en moslims is ernstig verstoord door al het geweld. Ondanks de aanwezigheid van VN-troepen, wordt het geweld door radicale moslims voortgezet.

Veel christenen slaan op de vlucht naar elders in het land. Volgens de VN verlieten meer dan 852.000 mensen hun woonplaats. Vluchtelingenkampen zitten overvol en hebben te maken met voedseltekort en een gebrek aan schoon water.

Open Doors ondersteunt de kerk in CAR. Een Open Doors-medewerker was ter plaatse en bezocht een vluchtelingenkamp. “Het was hartverscheurend om te horen over de voorgangers die worden vermoord, over de verkrachtingen en het verbod op samenkomsten. Toch lijken christenen de hoop niet op te geven en blijven ze vertrouwen op de Here Jezus.”

Gerelateerde nieuwsberichten