Centraal-Afrikaanse Republiek - 01 oktober 2015

Pastor in CAR ontsnapt aan moord; geweld laait op

Pastor Nicolas Guerekoyame-Gbangou, een bekende pastor in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), is aan een moordpoging ontsnapt. Een groep radicale moslims kwam naar zijn woning, die hij een half uur daarvoor had verlaten.

Pastor Nicolas Guerekoyame-Gbangou ontsnapte aan moord. Hij zet zich samen met andere bekende pastors in voor vrede in de CAR.Pastor Nicolas Guerekoyame-Gbangou ontsnapte aan moord. Hij zet zich samen met andere bekende pastors in voor vrede in de CAR.

De aanslagplegers verlieten de christelijke wijk nadat ze ontdekten dat de pastor afwezig was. Bij hun vertrek doodden de radicale moslimjongeren twee vluchtelingen die op het terrein onderdak hadden gekregen.

De aanslag in Bangui is een signaal dat de vrede die nu in de CAR heerst, niet erg stabiel is. In de hoofdstad is het sinds 26 september opnieuw onrustig. De klopjacht op de pastor Guerekoyame-Gbangou is waarschijnlijk in gang gezet na de dood van een jonge islamitische taxichauffeur. Zijn lichaam werd 26 september gevonden in een christelijke buurt. Het lichaam van de taxichauffeur werd naar een moskee gebracht in een islamitische wijk.

Wie de moslim heeft omgebracht, is nog niet bekend. Het leek alsof de radicale groep die de christelijke compound bezocht, hem wilden wreken. Ze riepen: “Waar is pastor Nicolas, die voor vrede is maar ons altijd aanvalt?”

Vrede
De familie van de pastor, die nog wel in het huis was, werd weggejaagd. Alle waardevolle spullen werden gestolen waarna de groep het huis in brand stak. Bij de aftocht sneden ze de keel door van twee vluchtelingen die zich op de compound bevonden.

De onrustige dagen lijken het einde in te luiden van een vreedzame periode die door bekende pastors en imams werd geinitieerd. Afgelopen augustus ontvingen die nog een vredesprijs voor hun inspanningen.

Dodental
Naast de klopjacht op de pastor, trekken radicale groepen met machetes en machinegeweren door de wijken van de stad. Daarbij zijn sinds 28 september 40 mensen om het leven gekomen en dertigduizend op de vlucht geslagen, zegt de VN. Lokale bronnen schatten in dat het aantal doden veel hoger zou kunnen liggen.

Pastor Guerekoyame-Gbangou heeft gezegd dat de poging hem om het leven te brengen, geen invloed heeft op zijn inspanningen voor vrede in de CAR.

Gerelateerde nieuwsberichten