Syrië - 12 april 2016

Pastor Samuel heeft Aleppo verlaten

 

Al vijf jaar woedt een bloedige en vernietigende burgeroorlog in Syrië. Vanuit Aleppo, de grootste stad van Syrië, gaf pastor Samuel* ons regelmatig een inkijkje in wat de Syriërs elke dag het hoofd moeten bieden. De situatie is veranderd.

Vandaag deel 19: Naar het Westen

Pastor Samuel heeft Aleppo verlaten. Vijf jaar oorlog, een tijd van constante druk en geweld, heeft zijn tol geëist. Het kwam zelfs zo ver dat strijders van IS Samuel persoonlijk met de dood bedreigden. Hij kon kiezen om te vertrekken of te sterven.

“Eind vorig jaar kwam de climax”, vertelt pastor Samuel aan Open Doors. “Strijders van Islamitische Staat (IS) bedreigden mij persoonlijk. Ik voelde me niet meer veilig in mijn eigen huis. Mijn kerk zou extra gevaar lopen als ik zou blijven. Ik kon het niet meer aan, dus ik besloot te vertrekken, na vijf jaar oorlog.”

Leiders aangevallen
Een paar dagen na Samuels vertrek naar het buitenland, werden zijn huis en kerk gebombardeerd en in brand gestoken. Samuel: “Voorheen hadden we vooral te vrezen van bombardementen. Maar dat is nu veranderd: IS valt nu doelgericht leiders aan, vooral christelijke leiders. Ze hebben het zwaar.”

Nadat Samuel Syrië had verlaten, werd hem gevraagd om een groep vluchtelingen te bezoeken in een westers land. “Ik zie mezelf niet als vluchteling”, benadrukt Samuel. “Ik heb een toeristenvisum en bezoek de mensen die hier asiel hebben aangevraagd. Ik wil niet de plaats innemen van een vluchteling die de hulp meer nodig heeft dan ik. Daarom vraag ik geen asiel aan.”

Zo’n 80 tot 90 procent van Samuels voormalige gemeenteleden in Aleppo ontvluchtten Syrië. “Vooral oude mensen blijven nog achter in Aleppo”, vertelt Samuel. “Voor hen is het haast onmogelijk te vluchten. Hun kinderen zijn vaak allang vertrokken.”

Zondagsschool
In het westerse land waar Samuel nu verblijft, zet hij zich in voor zo’n dertig gevluchte Syrische gezinnen en is hij leider van de kerk: “Zondags zitten er ongeveer 250 mensen in de kerk. Op de zondagsschool komen 65 kinderen. We blijven een kerk, ook al zijn we zo ver van huis.”

“Ik dank God dat ik deze nieuwe kans heb gekregen. Het werk voelt precies hetzelfde als in Syrië. Ik werk de hele dag met mijn gemeenteleden. Ik help ze om in contact te komen met de gemeenschap om hen heen.”

Over de toekomst van zijn kerk in Aleppo is pastor Samuel bezorgd. “Ik blijf hier werken als dat mag. Anders ga ik weer terug naar het Midden-Oosten en zoek ik een andere Syrische vluchtelingenkerk op waar ik kan dienen. Maar de kerk behoort aan de Here God toe; niet aan ons. Het gros van de christenen is Syrië al lang ontvlucht. Er is nog een kleine gemeenschap gebleven. Die leeft nu te midden van de moslims. Ik draag hen aan God op, want ik heb geen idee hoe het met het christendom in Syrië zal aflopen.”

  • Bid voor het werk van pastor Samuel, die zich blijft inzetten voor anderen, ondanks zijn eigen traumatische ervaringen.
  • Bid om bescherming voor pastor Samuel, dat hij in goede gezondheid blijft en Gods hulp ervaart in alles wat hij doet.
  • Dank dat strijders van IS pastor Samuel niet hebben vermoord. Bid dat deze mannen tot inkeer komen en de Here Jezus gaan volgen.

* Pastor Samuel heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt zijn echte naam niet vermeld.

Lees hier alle blogs van pastor Samuel.

 

Gerelateerde nieuwsberichten