Saudi-Arabië - 15 april 2016

Macht religieuze politie Saudi-Arabië ingeperkt

Saudi-Arabië − De religieuze ordehandhavers in Saudi-Arabië mogen mensen niet meer arresteren. Dat meldt Saudische Persbureau. Agenten van de Haia, de religieuze politie, moet voortaan vriendelijk en voorzichtig zijn. Veldwerkers van Open Doors verwachten er niet teveel van.

De religieuze politie in Saudi-Arabië controleert of hun interpretatie van de islamitische wetgeving wordt nageleefd. Het gaat dan bijvoorbeeld om hoe vrouwen gekleed gaan. In Saudi-Arabië betekent dat volledig gesluierd zijn.

De Haia staat ook wel bekend als een soort zeden-eenheid. Naast het controleren op kleding, kijken de ordehandhavers ook of winkeleigenaren hun zaak gesloten houden tijdens gebedstijden.

Tot op heden mochten de ambtenaren mensen arresteren als ze iemand betrapten op alcohol- of drugsgebruik, hekserij en andere overtredingen. Die bevoegdheid is nu opgeheven.

Veldwerkers van Open Doors vragen zich af of dit een effect gaat hebben op christenen die in Saudi-Arabië vervolgd worden. Een veldwerker van Open Doors zegt: “We houden gevallen bij waarin de religieuze politie, samenwerkt met de civiele politie om huiskerken op te sporen. Al mag de religieuze politie geen arrestaties meer verrichten, de civiele politie in Saudi-Arabië is ook uiterst islamitisch. De praktijk moet uitwijzen of de wijziging voor hen een verschil gaat maken.”

De werkwijze van de Haia heeft lange tijd kritiek opgeleverd. In februari werd een aantal Haia-leden opgepakt omdat ze een jonge vrouw zouden hebben mishandeld.

Gerelateerde nieuwsberichten