Vietnam - 22 april 2016

Voorgangersvrouw gearresteerd en zwaar mishandeld

Vietnam – Tran Thi Hong werd gearresteerd nadat ze een mensenrechtendelegatie uit de Verenigde Staten had ontmoet. Hong is de vrouw van pastor Nguyen Cong Chinh, hij zit sinds 2012 in de gevangenis wegens ‘propaganda tegen de overheid’. Chinh is veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. 

In de morgen van 14 april namen lokale politieambtenaren van de Gia Lai provincie Hong mee. Dat vertelt ze in een interview met Radio Free Asia. “Twee mannen hielden mijn benen vast, de andere twee mijn armen. Ze gooiden me in de politieauto en namen me mee naar een buurthuis. Hier werd ik opgewacht door een vrouw, ze sloeg me in mijn gezicht.”

Er kwamen nog twee vrouwen bij die haar mishandelden. “Ze wilden weten wat ik had besproken met de delegatie uit de Verenigde Staten”, zegt Hong. “Toen ik geen antwoord gaf, stampten ze op mijn voeten, sloegen me in mijn gezicht en andere plekken van mijn lichaam.”

Hong was naar eigen zeggen nauwelijks in staat te lopen. “Ik kon moeilijk ademen. De agenten brachten me naar huis en gooiden me uit de politieauto.” Sinds dit voorval wordt Hong nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten.

Omdat de Vietnamese overheid het christelijke geloof ‘westers’ vindt, zijn veel christenen mikpunt van onderdrukking. Christenen mogen veelal niet in het openbaar hun geloof belijden en worden in hun privé- en zakenleven gediscrimineerd en soms bedreigd.

Gerelateerde nieuwsberichten