Colombia - 08 juli 2016

Colombia: Kerkleiders verlangen naar vrede

Op 23 juni werd historie geschreven in Colombia. Vredesonderhandelingen eindigden, na vijftig jaar geweld en 220.000 doden, in een staakt-het-vuren. Kerkleiders vrezen echter dat dit christenen meer in de problemen gaat brengen. Criminele bendes, lokale leiders en guerrillagroeperingen oefenen in toenemende mate druk uit op de kerk.

De regering en rebellenbeweging FARC sloten deze overeenkomst, maar besprekingen met ELN, een andere guerrillabeweging, zijn nog niet gestart. Vanaf 1981 zijn er in totaal elf vredesbesprekingen gestrand. Tijdens de recente onderhandelingen ging FARC door met het plegen van misdaden, het rekruteren van kinderen en het bedreigen van pastors. De drugshandel van FARC nam toe.
 
Christenen in Colombia lijden onder het geweld en de vervolging vanwege hun geloof. “We verlangen naar vrede”, zegt Ovidio Gomez. “Maar we hebben geen vertrouwen in de criminelen met wie afspraken zijn gemaakt.” Gomez is pastor van een kerk in het noordoosten van Colombia.

Dertig pastors lieten Open Doors weten dat ze niet bereid zijn om te rapporteren over de voortgang van het vredesproces in hun regio. Ze vrezen dat dit hen in de problemen kan brengen omdat FARC inzage krijgt in alle officiële documentatie.

  • Bid dat de rebellen van FARC zich houden aan de wapenstilstand. Een groep binnen FARC heeft deze week aangegeven gewoon verder te gaan met hun strijd.
  • Bid voor de christenen die in de gebieden wonen waar de rebellen het voor het zeggen hebben. Ze wachten al zo lang op vrede en een eind aan de vervolging om Jezus’ wil.
  • Bid om wijsheid voor de kerk die de 23.000 rebellen kan helpen te integreren in de maatschappij.

Gerelateerde nieuwsberichten