Oezbekistan - 07 september 2016

Oezbeekse pastor krijgt asiel in de VS

Oezbekistan – Voorganger Dmitry Shestakov en zijn gezin reisden op 30 augustus naar de Verenigde Staten. Shestakov zat vier jaar in een werkkamp in zijn thuisland. Na drie jaar als vluchteling in Oekraïne, kreeg het gezin asiel in de VS.

Shestakov werd op 21 januari 2007 gearresteerd tijdens een politie-inval in de Full Gospel Kerk in Andijan. Hij kreeg vier jaar werkkamp omdat hij schuldig werd bevonden aan de organisatie van een religieuze groep. Ook zou hij materialen verspreiden die de veiligheid en vrede van het land in gevaar brengen. Hij werd gevangengezet in een kamp dat op achthonderd kilometer van zijn huis lag. Zijn vrouw Marina en drie dochters Maria, Alexandra en Vera konden hem een paar keer per jaar bezoeken.

Bij zijn vrijlating in 2011 was zijn gezin aanwezig en twee leden van de kerk. Andere gelovigen durfden niet te komen, uit angst voor de geheime dienst. Na jarenlange huisarrest en vele bedreigingen, vluchtte het gezin drie jaar geleden van Oezbekistan naar Oekraïne.

Na negen jaar vervolging en ontheemding kwam de familie berooid in de VS aan. Volgens de organisatie Mission Eurasia, die de Shestakovs begeleiden, zetten vele christelijke families in Oezbekistan hun inkomsten en levens op het spel terwijl ze het evangelie verkondigen.

Oezbekistan was recentelijk in het nieuws door het overlijden van president Karimov. Het land staat op plaats 15 van de Ranglijst Christenvervolging 2016. Tijdens zijn gevangenschap werd er door gebedsvrienden van Open Doors veel voor hem en zijn gezin gebeden.

Dmitry met gezin
Dmitry met gezin na zijn vrijlating in 2011

Gerelateerde nieuwsberichten