Oezbekistan - 13 september 2016

'Oezbeekse christenen zijn religieuze extremisten'

Oezbekistan – President Islam Karimov kwam in 1989 aan de macht en werd een van de meest gevreesde dictators in Centraal-Azië. Het regime doet er alles aan om aan de macht te blijven en om christenen te vervolgen. Nergens ter wereld worden er zulke hoge boetes voor het bezit van christelijke boeken uitgedeeld als in Oezbekistan. Op 2 september komt het nieuws dat Karimov (78) is overleden. Het ziet er naar uit dat de premier, Shavkat Mirziyoyev, zijn opvolger gaat worden.

Naast de schending van mensenrechten, vervolgt het regime christenen. De overheid geeft hoge boetes aan christenen voor het bezitten van christelijke boeken en materialen. De hoogte van de boetes loopt op tot meerdere jaarsalarissen.

Open Doors peilde onder Oezbeekse kerkleiders en gelovigen hoe zij de toekomst van het land en de kerk zien. Allemaal willen ze vanwege hun veiligheid anoniem blijven. Een gelovige zei: “Ik verwacht geen grote veranderingen. Christenen in Oezbekistan zullen ook in de komende tijd vervolgd worden door de overheid.”

“De houding van de regering naar de kerk zal niet veranderen en het maakt niet uit wie de nieuwe president wordt”, vertelt een pastor. “Natuurlijk hopen we op betere tijden, maar we moeten realistisch zijn: onze overheid is altijd bang voor acties van dissidenten. Helaas worden christenen gezien als potentiele religieuze extremisten.”

Volgens een voorganger van een ondergrondse kerk wordt de situatie nog slechter als Mirziyoyev aan de macht komt. “Hij initieerde de vervolging van de Oezbeekse protestantse kerk en moslimbekeerlingen”, zei hij.

Een Open Doors-medewerker, werkzaam in de regio, vraagt om gebed. “We bidden voor de nieuwe president en vertrouwen op God. Op de vraag of we godsdienstvrijheid willen, zullen vele christenen ‘ja’ zeggen. We weten dat God genadig is en dat Hij dat ook in de toekomst zal zijn. Bid dat Gods wil gedaan wordt in Oezbekistan.”

Oezbekistan staat op plaats 15 van de Ranglijst Christenvervolging 2016. Er zijn iets meer dan 200.000 christenen in het land.

Gerelateerde nieuwsberichten