Noord-Korea - 27 september 2016

'Ons werk is levensgevaarlijk'

Simon* werkt al jaren samen met christenen uit de ondergrondse kerk in Noord-Korea. Hij weet als geen ander hoe gevaarlijk het is om christen te zijn in dit land.

Het blijft moeilijk om over deze regio te communiceren: we willen de Noord-Koreaanse christenen niet in gevaar brengen. Zo was de moord op pastor Han meer dan het uitschakelen van een zendeling. Het diende als een boodschap aan alle christenen die Noord-Koreaanse vluchtelingen helpen. Daarom is het niet mogelijk om openlijk over het werk van Open Doors in die regio te schrijven.

Moet het werk dan worden stopgezet? “Nee”, is het resolute antwoord van Simon. “Het is erg risicovol om in dit gebied te werken, maar we laten de Noord-Koreaanse kerk niet in de steek. God heeft ons geroepen om dit werk te doen”, zegt Simon.
 

Ontvoering en marteling

Leider Kim Jong-un heeft honderden geheime agenten naar de grens met China gestuurd, om christelijke zendelingen te ontvoeren of te vermoorden. Veel Noord-Koreaanse christenen doorstaan martelingen en blijven Jezus Christus trouw tot in de dood.

“Geestelijk gezien zijn de christenen in Noord-Korea veel sterker dan wij. Sommigen van hen – en zeker de nieuwe gelovigen – kennen de Bijbel nog niet zo goed, maar hun geloof is groot. Er zijn zoveel christenen in het land die mishandelingen doorstaan”, zegt Simon. “Vaak wordt er maar één christen per keer opgepakt. De christenen verraden elkaar niet, ondanks de enorme druk.”
 

Vrijgelaten

Hele gezinnen zijn gevangengenomen en vermoord, omdat ze niet bereid waren hun geloof in Jezus Christus op te geven. Maar er gebeuren ook wonderen. Simon: “Een christelijk Noord-Koreaans gezin werd een aantal jaar geleden naar een strafkamp gestuurd vanwege hun geloof. Ze werkten daar als slaven, dag in dag uit. ‘We dachten dat God ons vergeten was’, zeiden ze. Maar onlangs gebeurde er een wonder: het gezin werd vrijgelaten! We helpen hen nu om hun leven weer op te pakken. Ons werk is levensgevaarlijk, maar het is alles waard.”
 

Wat doet Open Doors?

Open Doors helpt christenen in het grensgebied via lokale partners door ze op te vangen in schuilhuizen. “In schuilhuizen in China krijgen gevluchte Noord-Koreaanse christenen discipelschapstraining”, zegt Simon. “Door wat ze daar hebben geleerd, houden ze stand als ze worden opgepakt.”
 

Dank- en gebedspunten

  • Dank dat Simon en anderen zich inzetten voor christenen in Noord-Korea. Bid om een zegen op hun werk. Bid ook dat de autoriteiten geen lucht krijgen van hun activiteiten.
  • Bid voor de duizenden christenen die in strafkampen mishandeld en gemarteld worden. Bid dat zij kracht ontvangen om vol te houden.
  • Bidt u ook voor een verandering in de harten van de leider Kim Jong-un en zijn handlangers?

* Simon heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt zijn echte naam niet vermeld.

Gerelateerde nieuwsberichten