Mexico - 07 december 2016

Mexicaanse overheid ontkent verbanning duizenden christenen

Mexico – In veel staten in Mexico zijn duizenden evangelische christenen om hun geloof weggejaagd uit hun dorpen. Het probleem bestaat al tientallen jaren maar escaleert nu. In de afgelopen vijf jaar zijn 287.000 christenen verbannen. De Mexicaanse overheid ontkent echter dat dit het geval is.

Pedro Faro Navarro, directeur van een bureau voor mensenrechten, beschuldigt de regering van Mexico van het bagatelliseren van dit probleem. De overheid houdt geen statistieken bij en ontkent dat mensen gedwongen worden te vluchten. Maar de Mexican Commission for the Defence and Promotion of Human Rights beweert dat 287.000 Mexicanen in de laatste vijf jaar moesten vluchten. Het gaat om mensen die tot bekering zijn gekomen en naar evangelische kerken zijn gegaan.

Navarro is van mening dat het om mogelijk één miljoen mensen gaat. “Veel families moesten hun huizen ontvluchten en niemand bekommert zich om hen”, zegt Navarro. Al deze mensen hoorden bij de zogenaamde ‘traditionele kerk’. Het gaat om kerken waar een vermenging van katholicisme en inheems heidendom ingang heeft gevonden. Er worden offers aan goden gebracht en leden moeten meebetalen aan heidense festivals. Plaatselijke leiders hebben naast politieke belangen ook economische belangen om deze godsdienst in ere te houden. Mensen die afscheid nemen worden door hen en de dorpsgemeenschappen vervolgd, mishandeld en verbannen.

In januari werden dertig personen verbannen uit Tuxpan de Bolaňos, in het westen van het land. Ze werden beschuldigd van het evangeliseren en zouden een bedreiging voor de oude tradities zijn. Ze werden verdreven naar een plek op 50 kilometer afstand. In de afgelopen elf maanden verhuisden ze drie keer. Terugkeer naar hun huizen is uitgesloten.

Volgens Navarro spelen deze problemen in ieder geval in de staten Chiapas, Coahuila, Chihuahua, Tamaulipas, Michoacán, Veracruz en Jalisco. Hij vervolgt: “Maar ik kan garanderen dat deze problemen door het hele land voorkomen.”

Gerelateerde nieuwsberichten