Nepal - 08 december 2016

Leraren uit Nepal weer vrij

Nepal − De acht christenen die afgelopen zomer werden opgepakt, zijn vrij. Alle aanklachten zijn ingetrokken naar aanleiding van de nieuwe wet op godsdienstvrijheid die sinds 2015 geldt. Dit is de eerste uitspraak na de invoering van de nieuwe wet.

In 2015 nam het Nepalese parlement een nieuwe grondwet aan. Daarin wordt alles wat ook maar evangelisch is verboden. Op 9 juni 2016 werden zeven mannen en een vrouw gearresteerd omdat ze christelijke boeken hadden uitgedeeld. Twee van de acht zijn schooleigenaren, vijf werken bij Teach Nepal, een organisatie die onderwijs geeft aan Nepalese kinderen.

De christenen deelden boeken uit op de terugweg van een voorlichtingsbijeenkomst. Ze hadden basisschoolkinderen geleerd wat ze moeten doen bij een aardbeving.

Nepal staat niet op de Ranglijst Christenvervolging, maar christenen staan er wel onder druk. De vervolging is vaak politiek gemotiveerd en komt van hindoe-nationalisten. Deze extremisten vinden dat de Nepalese identiteit onlosmakelijk verbonden is met hindoeïsme. Dit soort nationalistische overtuigingen komen ook in andere Zuidoost-Aziatische landen voor.

Gerelateerde nieuwsberichten