Eritrea - 09 december 2016

Eritrea: Aberash deelde evangelie met gevangenisbewakers

Drie jaar lang zat Aberash* vast in een Eritrese gevangenis. De 32-jarige christen belandde na het tweede jaar in een diepe depressie. “Ik was boos op God en vroeg: ‘Waarom laat U mij dit overkomen?’”, vertelt hij. In de gevangenis werd hij regelmatig mishandeld. “Ik kon de situatie niet accepteren en begreep weinig van christenvervolging.”

De kracht van Gods Woord
“Toen ik geen kracht meer had om te vechten, sloot ik vrede met God. Daarna bemoedigde Hij me  op veel verschillende manieren. Het kwam bijvoorbeeld voor dat Bijbelgedeeltes de gevangenis werden binnengesmokkeld. Toen merkte ik de kracht van de Bijbel: het werd voedsel voor mijn ziel”, zegt Aberash. “Wie gevonden werd met gedeeltes uit Gods Woord, werd mishandeld. Maar dat was het allemaal waard.”

Bewakers als broers
Langzaam veranderde de houding van Aberash en werd hij een zegen voor andere gevangenen en bewakers. “Ik verloor zelfs het verlangen om de gevangenis te verlaten”, zegt hij. “Ik kreeg de kans om te bidden met bewakers en ik deelde het evangelie met hen. We werden als broers voor elkaar.”
Op een dag kreeg Aberash te horen dat hij werd vrijgelaten. “Ik werd vervuld met blijdschap, maar ook ben ik God dankbaar voor de tijd in de cel. Het heeft me veranderd. Ik leerde dat vervolging je geloof kan vernietigen of versterken. Die uitkomst is afhankelijk van je eigen houding.”

  • Dank dat Aberash in de gevangenis tot zegen was van velen. Bid dat de Here God christenen in Eritrese gevangenissen blijft gebruiken om over Hem aan gevangenen en bewakers te vertellen.
  • Dank dat Aberash is vrijgelaten en met dankbaarheid terugkijkt op zijn gevangenschap. Bid om wijsheid om ook buiten de gevangenis het evangelie te delen. Dit is in Eritrea erg gevaarlijk.
  • Bid om kracht en bemoediging voor kerkleiders in Eritrea, die onder moeilijke en gevaarlijke  omstandigheden hun werk voortzetten.

* Aberash heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt zijn echte naam niet vermeld.

Gerelateerde nieuwsberichten