Soedan - 30 januari 2017

Soedanese pastors voor jaren de cel in

Soedan – Pastors Hassan Kodi en Abulmonem Abdulmawla hebben allebei elf jaar gevangenisstraf gekregen. Petr Jasek moet twintig jaar vastzitten. Dat is het vonnis dat de rechter gisteren heeft uitgesproken na een slepende rechtszaak. De advocaten gaan binnen twee weken in hoger beroep.

Het was een dag vol verbijstering gisteren in Khartoem, de hoofdstad van Soedan. Vorige week werd het vonnis nog uitgesteld. Gisteren concludeerde de rechter gisteren dat de Soedanese pastors Petr Jasek hebben geholpen om spionage te plegen. De rechter acht bewezen dat Jasek foto’s had gemaakt in en van militaire gebieden.

Kodi en Abdulmawla kregen naast de tien jaar cel voor het helpen van Jasek ook nog een jaar cel voor het verspreiden van geruchten die de overheid schaden. De maximale straf daarvoor is echter een halfjaar cel. Jasek kreeg voor dat misdrijf nog een halfjaar cel en een boete van omgerekend 16.000 dollar.

Het vonnis kwam zo hard aan bij de moeder van Hassan Kodi, dat ze flauwviel en uit de rechtszaal moest worden gehaald. Open Doors roept op tot gebed voor de pastors, hun gezinnen en de advocaten die de in hoger beroep gaan namens de pastors.

Gerelateerde nieuwsberichten