Ethiopië - 03 februari 2017

Drie mannen vrijgesproken van brandstichting

Ethiopië – Drie christenen die in 2014 beschuldigd werden van brandstichting, zijn na drie jaar gevangenschap vrijgesproken. De mannen kwamen op 13 januari 2017 vrij en werden daarna herenigd met hun families.

In mei 2014 ging de Orthodoxe kerk in Gulema Iyesus, ten noorden van Addis Abeba, in vlammen op. Tibebu Mekuria en Dawit Jemberu werden een maand later opgepakt. Zij werden beschuldigd van de brandstichting. Belete Tilahun zou de vernieling hebben gefinancierd.

Hoewel getuigen verklaarden dat Mekuria, Jemberu en Tilahun niet in de buurt van de kerk waren, kregen ze elk negen jaar gevangenschap opgelegd. Hun vrijlating volgt op drie jaar van procederen en verdagen van zittingen.

Sinds 2014 zaten ze opgesloten in de beruchte Debiremarkos gevangenis waar het eerdere communistische regime gevangenen martelde en doodde. Ondanks hun vrijspraak moeten ze nog wel een boete van 40.000 euro betalen voor de herstelkosten van de kerk.

Op 25 januari diende hun hoger beroep maar de rechter wil hen op 20 februari weer terug in de rechtbank. Hij heeft tijd nodig om hun dossier te bestuderen.

Gerelateerde nieuwsberichten