Eritrea - 20 juni 2017

Eritrese overheid arresteert opnieuw 22 christenen

Eritrea – Na de arrestatiegolf in mei, heeft het dictatoriale regime van Eritrea opnieuw 22 christenen gearresteerd. Dat brengt het totaal aantal gearresteerde christenen in mei en juni op 121. De arrestaties zijn in gang gezet in aanloop naar de onafhankelijkheidsdag die christenen niet vieren.

Op 24 mei vierde de Eritrese overheid onafhankelijkheidsdag om de losmaking van Ethiopië te vieren. Lokale christenen wonen de festiviteiten vaak niet bij, vanwege gewetensbezwaren. De dictatoriale overheid heeft in de aanloop naar onafhankelijkheidsdag een groot aantal christenen gevangengenomen.

Vooral pinkster- en evangelische gemeenten in Eritrea moeten het ontzien. In 2002 voerde de overheid een wet in die alle vormen van aanbidding anders dan orthodox, katholiek, luthers en soennitische islam verbiedt. Op 17 mei werd een groep van 35 christenen thuis door veiligheidsdiensten gearresteerd. De overige 86 christenen overkwam hetzelfde in mei en juni.

Veel christenen komen snel weer vrij; ze geven toe dat ze de wet niet hebben nageleefd, omdat ze bij een onofficieel kerkgenootschap horen. Dat is één van de twee verklaringen die christenen vaak moeten ondertekenen. Is de veiligheidsdienst minder mild, dan moeten gevangenen daadwerkelijk hun geloof in Jezus Christus afzweren. Gelovigen die dat weigeren, zitten vaak jaren en soms zelfs decennia vast onder mensonterende omstandigheden; soms in zeecontainers.

Eritrea staat op plaats 10 van de Ranglijst Christenvervolging. Dat maakt het een van de zwaarste landen om als christen openlijk uit te komen voor het geloof. Ook de Verenigde Naties maken zich ernstig zorgen om de toestand van politieke gevangenen in Eritrea.

Gerelateerde nieuwsberichten