Mexico - 20 juni 2017

Mexicaanse christenen mochten geliefden niet begraven

Mexico – In februari werden drie Evangelische christenen in de staat Nayarit in het westen van Mexico vermoord. Familieleden zeggen dat de regionale overheid hen om hun geloof het recht onthield om hun geliefden meteen te begraven op het plaatselijke kerkhof.

Arnulfo Martinez, die zijn ouders en zijn dochter van één jaar oud verloor in de schietpartij, vertelde Open Doors dat hij drie dagen moest wachten met de begrafenis. Op 25 februari kreeg hij toestemming van de gouverneur om ze te begraven. Maar hij moest ze tegen zijn wens in, in één graf neerleggen. De slachtoffers behoorden tot de Assemblies of God kerk. Deze pinksterkerken zijn door heel Mexico te vinden.

Christenvervolging en discriminatie van christenen is een jarenlang verschijnsel in de Mexicaanse staten Chiapas, Oaxaca, Hidalgo en Jalisco. Deze zaak laat zien dat ook in de staat Nayarit er intolerantie is ten opzichte van christenen. Mexico staat op de 41e plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

In eerste instantie leek er niet alleen bij de begrafenis, maar ook bij de moord sprake van christenvervolging te zijn. Maar na onderzoek van Open Doors en het kerkgenootschap bleek dat de moord te maken had met vroegere ruzies en onopgeloste zaken tussen de daders en de slachtoffers.

Gerelateerde nieuwsberichten