Jemen - 17 juli 2017

Ontvoerde priester Uzhummanil nog in leven

Jemen – De kerk in India slaakte een zucht van opluchting toen de Jemenitische op 12 juli bevestigde dat de ontvoerde priester Thomas Uzhummanil uit India nog in leven is.

Abdulmalik Abduljalil Al-Mekhlafi, de plaatsvervangende premier van Jemen, bracht het goede nieuws aan Sushma Swaraj, de Indiase minister van buitenlandse zaken.

Extremistische strijders ontvoerden priester Uzhummanil (58) in maart 2016. Op Goede Vrijdag in 2016 werd het onjuiste bericht verspreid dat de priester zou zijn gekruisigd. Een jaar later verscheen er een video waarin de priester zei: ‘Ze zorgen relatief goed voor me, maar mijn gezondheid gaat snel achteruit.’

“Ook riep hij ons op om de overheid onder druk te zetten om zijn vrijlating te verwezenlijken”, zegt V.A. Thomas, een neef van de priester. Samen met andere familieleden heeft Thomas meerdere hoge regeringsleiders benaderd om te pleiten voor vrijlating. De overheid liet toen weten de zaak serieus te nemen.

Thomas: “We zijn erg blij met de ontwikkelingen en hopen dat hij op korte termijn wordt vrijgelaten.” Hij voegt daar wel aan toe: “Vanwege alle internationale aandacht voor de gezondheid van priester Uzhummanil, gaan er geruchten dat de ontvoerders hun eisen hebben verhoogd.”

Gerelateerde nieuwsberichten