Noord-Korea - 10 augustus 2017

Noord-Korea laat Canadese kerkleider vrij

Ermelo – Noord-Korea laat opnieuw een gevangene vrij vanwege gezondheidsredenen. Na de Amerikaanse student Otto Warmbier, werd vandaag de Koreaans-Canadese kerkleider Hyeun-soo Lim op ziekteverlof gestuurd. Hij zit een levenslange straf van dwangarbeid uit.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau heeft het ziekteverlof van de Canadees wereldkundig gemaakt. Onduidelijk is waar hij aan lijdt. Lim was in Noord-Korea om daar humanitair werk te verrichten.

In februari 2015 werd Lim gearresteerd. Volgens het Noord-Koreaanse regime poogde hij om de overheid ten val te brengen en een religieuze staat te stichten. Een halfjaar na zijn arrestatie werd Lim gedwongen een bekentenis voor te lezen, zoals vaker gebeurt bij buitenlandse gevangenen. Het vonnis volgde pas vijf maanden later.

De Canadese overheid probeerde Lim in 2015 vrij te krijgen. Dat lukte niet, tot ontsteltenis van de Canadese familie van Lim.

Noord-Korea staat op nummer 1 van de Ranglijst Christenvervolging. Open Doors brengt deze lijst jaarlijks uit. Op de ranglijst staan de vijftig landen waar christenvervolging het zwaarst is. Noord-Korea staat al jaren op de eerste plaats. Open Doors helpt christenen in Noord-Korea door het verstrekken van voedselhulp, medicijnen, kleding en andere hulpgoederen.

Gerelateerde nieuwsberichten