Kenia - 23 augustus 2017

Vier Keniaanse christenen gedood door al-Shabaab

Kenia – Vier Keniaanse christenen werden op 18 augustus door al-Shabaab strijders gedood. De christenen weigerden de islamitische geloofsbelijdenis uit te spreken.

Om negen uur ’s avonds overviel een groep gewapende mannen Joseph Kasena (42), de veertiger Changawa Muthemba en Kadenge Katana (17) in het dorp Kasala Kairu. Terwijl de strijders hun hakmessen in de aanslag hielden, sommeerden ze de christenen om de islamitische geloofsbelijdenis te reciteren. Toen ze weigerden, werden ze vastgebonden en met hakmessen gedood. Ook de verstandelijk gehandicapte, oudere broer van Joseph, Charo, werd vermoord. Caroline, de vrouw van Joseph, zag de overval gebeuren en is zwaar getraumatiseerd. Hun dochter Zawadi (17) was niet thuis.

Eerder die dag ontmoetten de christenen een groep Somalische herders, die de mannen bedreigden. Daardoor wisten de al-Shabaab strijders dat ze christen waren. Al-Shabaab is een Somalische islamitische terroristische organisatie, die ook buiten de landsgrenzen actief is. Volgens een lokale bron zijn al-Shabaab strijders en hun sympathisanten sterk vertegenwoordigd in Lamu en Tana. Deze gebieden liggen aan de Keniaanse kust, vlakbij de grens met Somalië. “Ze bewegen zich onder ons en zoeken ruzie met Keniaanse boeren. Ook sturen ze hun dieren naar velden van Keniaanse boeren om van de oogst te eten. De politie grijpt niet in en steunt de herders zelfs.” Recente aanslagen hebben ervoor gezorgd dat christenen in de kustgebieden in angst leven.

Directeur Ruud Kraan van Open Doors Nederland reageert op het bericht: “Dit brengt me in gedachten weer terug in Kenia. Mijn hart gaat uit naar onze vervolgde broeders en zusters daar. Ze maken angstige dingen mee. Dat heb ik gemerkt toen ik een bezoek bracht aan de universiteit in Garissa, waar twee jaar geleden 148 slachtoffers vielen. In dezelfde stad mocht ik in een kerk preken. Net voor de preek hoorde ik dat ook in die kerk bij een aanslag 17 christenen waren omgekomen. Hun lichamen lagen destijds vlak voor de preekstoel; de plek waar ik een boodschap van troost en bemoediging mocht brengen. De gesprekken met nabestaanden zal ik niet gauw vergeten. Ik roep op tot gebed voor de nabestaanden van de slachtoffers en een verandering van hart bij de al-Shabaab strijders.”

Al-Shabaab valt Keniaanse christenen al jaren aan. Er zijn aanvallen op kerken en aanslagen op bijvoorbeeld bussen. Afgelopen juli onthoofdde al-Shabaab negen Kenianen, ook in het Lamu-district. Een ooggetuige vertelde de Washington Post dat de strijders specifiek op zoek waren naar niet-moslims. Al-Shabaab dreigde eerder de Keniaanse verkiezingen te verstoren en riep moslims op om tegen president Kenyatta te stemmen. De verkiezingen verliepen rustig. Kenyatta’s partij won zelfs in de gebieden die grenzen aan Somalië.

In april 2015 overvielen al-Shabaab strijders de universiteit in Garissa. 147 christelijke studenten en één moslimstudent werden gedood. In juni 2014 werden in Mpeketoni en Poroko 52 niet-moslims gedood. In 2013 werd het Westgate winkelcentrum overvallen en werden 68 christenen gedood.

Al-Shabaab moedigt Keniaanse jongeren aan om aanslagen te plegen. Kerkleiders zeggen dat deze jongeren worden gehersenspoeld, geradicaliseerd en gerekruteerd via sociale media, met beloftes voor een beter leven en voordelen voor hun families. “De militanten bieden geld aan, om aanwas van jonge strijders te garanderen”, zegt Fr. Wilybard Lagho, van de Rooms-Katholieke Kerk in Mombasa. “Vroeger rekruteerden ze op scholen en Koranscholen, maar nu gebruiken ze sociale media om jongeren aan te trekken. Er is veel verleiding.”

Kenia staat op plaats 18 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Frederick GitongaOpen Doors-dag
Een van de sprekers op de landelijke dag van Open Doors op zaterdag 4 november is de 22-jarige Frederick Gitonga uit Kenia. Hij ontsnapte twee jaar geleden aan de dood tijdens de grote aanslag van al-Shabaab op zijn universiteit in Garissa.

Gerelateerde nieuwsberichten