Irak - 31 augustus 2017

Islamitische Staat laat christelijke vrouw vrij

Irak – Rana Esso is na drie jaar gevangenschap op 28 augustus vrijgelaten. Islamitische Staat (IS) liet haar in de omgeving van Tal Afar, in Noordwest-Irak, vrij.

De vrijlating van de christelijke vrouw volgt na een week van hevige luchtbombardementen tegen Tal Afar. Het was een van de laatste grote bolwerken van IS. De stad is inmiddels in handen van het Iraakse leger. Vlakbij Tal Afar, in al-Ayadiya, is er nog felle strijd tussen het Iraakse leger en een kleine groep IS-strijders.

Rana’s thuiskomst in Qaraqosh werd gevierd door een dansende menigte. “Alle inwoners vierden haar vrijlating”, zegt een lokaal contact van Open Doors. De opluchting is groot, maar er is nog weinig bekend over hoe Rana eraan toe is.

Naast Rana kwamen er ook drie jezidivrouwen vrij. Over hen is nog weinig informatie bekend. Jezidi’s, een religieuze minderheidsgroep in Irak, hebben flink geleden onder het bewind van IS in deze regio.

Gerelateerde nieuwsberichten